Hlavní obsah

Známý robotický pes se objevil v uzavřené zóně černobylské elektrárny

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Minulý týden navštívili Černobyl vědci z britské univerzity v Bristolu. Cílem návštěvy bylo otestovat několik robotů v podmínkách nebezpečného prostředí uzavřené zóny okolo jaderné elektrárny. Mezi roboty byl i proslulý čtyřnohý robot jménem Spot společnosti Boston Dynamics.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Robotický pes "čichá" radiaci u bývalé jaderné elektrárny v ČernobyluVideo: Reuters

 
Článek

Během týdenního testování, na kterém se kromě vědců z Bristolské univerzity podíleli rovněž specialisté z ukrajinského Centrálního podniku pro nakládání s radioaktivním odpadem, byly použity drony, pozemní robotické systémy a scannery.

Všechny měly za úkol podle různých parametrů zmapovat radiaci v uzavřené zóně. Nejvíce pozornosti přitahoval právě robot jménem Spot, který před lety proslul díky téměř až děsivě přirozeným reakcím při zdolávání terénu a překážek.

Havárie jaderné elektrárny v Černobylu je stále plná otazníků. Jaké jsou její skutečné důsledky?

Historie

Robot se může pohybovat autonomně ve složitém terénu, což z něj udělalo nejvhodnějšího adepta pro průzkum Rudého lesa, borovicového lesa o rozloze zhruba 10 kilometrů čtverečních v blízkosti černobylské elektrárny, i okolí úložišť jaderného opadu v oblasti Burjakovky a Polesného.

Spot s několika měřícími přístroji na zádech prozkoumal rovněž okolí nového krytu elektrárny, který byl dokončen a zprovozněn na přelomu let 2018 a 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám