Hlavní obsah

Neslyšící dvojčata si zase užívají hudbu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jako malé přišly britské sestry Hermon a Heroda Berhaneovy o sluch. Díky technologickému pokroku se však ženy opět mohou radovat z hudby. Ačkoliv ji nedokáží vnímat jako slyšící lidé, díky speciálnímu oblečení si přesto mohou zatančit, informuje agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neslyšící dvojčata cítí hudbu díky speciálním bundámVideo: Reuters

 
Článek

Speciální vesta či tričko, které slouží neslyšícím sestrám, umožňuje vnímat zvuky pomocí kůže. Například na rukou jsou tak „slyšet” housle, na zádech bicí. „Můžeme cítit hloubku hudby, je to naprosto nový pocit, dokážeme muziku vnímat,” říká za pomoci tlumočníka Hermon.

„Myslím si, že to může nám a dalším neslyšícím výrazně změnit život,” je přesvědčená druhá z dvojčat. Ženy přišly o sluch v útlém věku, proto je pro ně možnost si zatančit a vnímat hudbu ojedinělým zážitkem.

Virtuální objetí

Při procesu přenosu hudby do oblečení je potřeba mikrofon, který přenese hudbu do počítače, kde ji speciální software zanalyzuje a bezdrátově vyšle do senzorů v tričku. Proces probíhá v reálném čase.

„V tričku je použita mikroelektronika a vodivá tkanina, nejsou potřeba žádné dráty. Oděv je tak měkký a pružný,” říká Francesca Rosellaová, spoluzakladatelka společnosti CuteCircuit, jež má zařízení na svědomí. Pro firmu se nejedná o první zkušenost se senzorovým zařízením. V minulosti přišla i s „virtuálním objetím”. Na dálku bylo možné poslat signál, který dotyčnému připomínal objetí člověka.

Předpokládá se, že prodejní cena jednoho trička se bude pohybovat okolo tří tisíc liber (86 tisíc korun), což rozhodně není málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám