Hlavní obsah

Nejtlustší dítě na světě neujde ani tři kroky

Novinky, pal

Jsou rekordy, které svým nositelům radost nedělají. Titul nejtlustšího dítěte na světě patří mezi ně. Desetiletý pákistánský chlapec Arbrar Mohammed má problém vůbec s tím, aby ušel tři kroky najednou. Společně s rodinou tak spoléhá na chirurgický zákrok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejtlustší dítě na světě neujde ani tři kroky. Video: AP

 
Článek

Desetiletý Pákistánec Arbrar Mohammed váží téměř 200 kilo a je nejtlustším dítětem na světě. Zachránit život by mu mohla operace, kterou se chystá podstoupit.

Chlapec má v současnosti problémy se vůbec udržet na nohou. Pravidelně přitom spořádá tolik jídla, že by to vydalo na 4 porce pro dospělého člověka.

Na jedno krmení vypil dva litry mléka

Že to nebude žádný drobeček, se zjistilo už krátce po jeho narození. Arbrarova porodní váha sice činila pouhých tři a půl kila, ale pak začal rychle přibírat a v půl roce už vážil 19 kilo.

Jako dítě byl prý Arbrar neustále hladový a pil pětkrát tolik mléka co jeho sourozenci, při každém krmení prý vypil zhruba dva litry. „Jeho váha nikdy nepřestala stoupat,“ přiznává jeho matka Zareena.

„Bylo to, jako by se jeho žaludek nikdy nenaplnil. Pořád plakal, že chce jíst,“ vzpomíná Zareena.

Chlapcova váha brzy začala rodině komplikovat život. Musel mít speciální postel, a protože ho matka neunesla, nebylo ani možné, aby mu sama vyměnila pleny.

Do školy nechodil, nedošel by tam

Chlapec ztloustl natolik, že se pro něj stalo obtížné chodit, a dokonce i sedět. Se svými třemi sourozenci si nikdy nemohl hrát a nikdy také nebyl ve škole, protože neujde více než tři kroky najednou.

Přesto si Arbrar není schopný jídlo odepřít. I když se snaží jíst zdravě, je schopný sníst čtyři talíře rýže s kuřecím kari na posezení. „Pokaždé, když jsem něco vařila, jedna polovina byla pro Arbrara a druhá pro zbytek rodiny, tedy pro pět lidí,“ popisuje Arbrarova matka.

Zmenšení objemu žaludku je poslední nadějí

Teď chlapci zbývá poslední naděje v podobě bariatrie, tedy operativní léčby obezity. Nejznámější pakistánský bariatrický chirurg Maaz al Hassan slíbil, že Arbrara bude léčit. Chlapce teď čeká razantní zmenšení objemu žaludku.

Zareena se těší, že by její syn mohl po operaci postupně začít vést normální život. „Snažili jsme se pro něj najít tu správnou léčbu. Nikdy jsme neztratili naději na získání lékařské pomoci,“ dodává.

Podle doktora Maaze, který bude chlapce operovat, je jeho pacient tím nejtlustším dítětem na světě. „Obvykle mi operace trvá tak 30 až 40 minut, tady očekávám, že budeme na sále minimálně hodinu,“ poznamenal chirurg.

Po operaci bude Mohammed krmen tekutou dietou, tedy podmáslím, kuřecím vývarem a ovocnou šťávou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám