Hlavní obsah

Návštěvníci z hlubin. Pohleďte na nejbizarnější tvory, které vyplavilo moře

I jen letmý pohled pod hladinu může být jako dívat se na scénu ze sci-fi filmu. Moře a oceány jsou plné bizarních tvorů, kteří jako by ani nepocházeli z tohoto světa. Tato podivná zvířata se většinou zdržují v kalných hlubinách, avšak občas je moře vyplaví na břeh – a nezřídka tím vyděsí návštěvníky pláží.

Foto: Profimedia.cz

Krakatice na archivním snímku z roku 2005

Článek

Server Live Science vybral některé z nejpodivnějších tvorů, které za poslední desetiletí moře vyplavilo – od krakatice přes žraloky bez jater až po „penisové ryby“.

KRAKATICE OBROVSKÁ

Krakatice obrovská po celá staletí inspirovala mýty a legendy, ovšem setkání s ní jsou extrémně vzácná. Tito gigantičtí tvorové jsou největší bezobratlí – společně s kalmarem Hamiltonovým – a mají největší oči z celé živočišné říše. Obývají mořské hlubiny a na souš jsou vyplavováni jen zřídka.

Moře ve Španělsku vyplavilo devítimetrovou krakatici

Koktejl

Nicméně právě v říjnu 2013 vyplavilo moře obrovskou krakatici na španělské pláži. I s chapadly bylo toto monstrum dlouhé devět metrů a vážilo 180 kilogramů – tedy zhruba stejně jako dospělý medvěd hnědý.

BEZ KOMENTÁŘE: Poprvé byla krakatice natočena v roce 2006Video: Reuters/National Museum of Nature and Science

Loni přitom v Jihoafrické republice objevili ještě mohutnější krakatici. Exemplář daného hlavonožce byl v pozoruhodně dobrém stavu, dosahoval délky „jen“ čtyř metrů, ale vážil dokonce kolem 330 kg, píše Live Science.

„CHLUPATÁ VELRYBA”

Obyvatelé provincie Východní Mindoro na Filipínách byli zmatení, když na pláži v květnu 2018 objevili obří chlupaté zvíře, jehož tělo už bylo ve značném rozkladu a kolem se šířil děsivý zápach.

Moře na Filipínách vyplavilo příšeru. Znamení zkázy, míní někteří

Koktejl

Vědci později došli k závěru, že nafouklé tělo nejspíš původně patřilo nějakému druhu kytovce a to, co vypadalo jako dlouhá srst, byla patrně rozkládající se svalová vlákna.

Nebylo jasné, o jaký druh velryby jde. „Poslali jsme vzorky do laboratoře na analýzu DNA. Zbytek necháme spálit, příšerně to smrdí, jako něco z jiné planety,“ poznamenal tehdy výzkumník Vox Krusada.

ŽRALOCI S CHYBĚJÍCÍMI JÁTRY

Pobřeží Jihoafrické republiky se stalo v květnu roku 2017 dějištěm „vodní detektivky“, když moře vyplavilo tři žraloky bílé (Carcharodon carcharias). Záhadou bylo, že všem chyběla játra a jednomu navíc i srdce.

Vědci provedli pitvu všech tří žraloků a prozkoumali jejich zranění, aby zjistili příčinu smrti. Jejich vyšetřování odhalilo pravděpodobné pachatele – kosatky dravé (Orcinus orca). Tento největší zástupce čeledi delfínovití je známý tím, že napadá různé druhy žraloků a žere jejich orgány. Játra jsou obzvlášť oblíbená, protože jsou plná tuku a živin.

Boj na život a na smrt: Kosatky napadly žraloky

Koktejl

K podobnému útoku došlo např. i před deseti lety u novozélandského pobřeží.

RYBA S „ŽÁROVKOU” NA HLAVĚ

Tělo hlubokomořské ryby z řádu ďasů našel rybář ve státním parku Crystal Cove v Kalifornii v květnu 2021. Byl to překvapivý a vzácný nález, protože tyto ryby se obvykle zdržují v hloubkách přes 900 metrů pod hladinou.

Činitelé parku zjistili, že tělo patrně patří kulovníkovi sagamskému (Himantolophus sagamius), kterému z hlavy trčí nezvyklý výrůstek, na jehož konci je bioluminiscenční „žárovka“. Tu kulovník používá, aby v temných hlubinách nalákal kořist do své číhající tlamy.

PLÁŽ PLNÁ „MOŘSKÝCH BRAMBOR”

Pláže v britském Cornwallu jsou obvykle spojované se zmrzlinou a racky. Ale v srpnu 2018 na návštěvníky čekal nezvyklý pohled. Zjistili, že je pokrytá tvory velkými jako tenisový míček, zvanými ježovka srdčitá (Echinocardium cordatum), známá také jako „mořská brambora“.

Ježovky jsou za života pokryté krátkými, žlutohnědými ostny, a svým tvarem skutečně trochu připomínají bramborovou hlízu. Dny tráví zahrabané v mořském dně, mj. kolem Británie, Irska či Japonska.

Foto: Profimedia.cz

Ježovky srdčité neboli „mořské brambory“ na britské pláži

Odborníci soudí, že jejich vyplavení bylo důsledkem katastrofy během hromadného páření. Tehdy ježovky vylézají z děr v mořském dně, aby zplodily novou generaci. Pravděpodobně je ale zasáhla bouře, která zabila jak jejich milostné rozpoložení, tak samotné ježovky.

HLÍSTOUN S OHROMNÝMI VAJEČNÍKY

Pláž na kalifornském ostrově Catalina byla dějištěm nezvyklého jevu v červnu 2015, kdy se na ní ocitla záhadná hlubokomořská ryba: hlístoun. Obr vyvržený na pláž, který byl dlouhý čtyři metry, poskytl vědcům šanci prostudovat jeho vnitřní biologii. Mohli prozkoumat jeho svaly, tlamu a zažívací ústrojí i želatinovité kosti.

Pak odborníci obrátili pozornost k rozmnožovacímu ústrojí tohoto tvora – a veškeré pochybnosti o tom, jestli před sebou mají samce nebo samičku, padly, když objevili pár vaječníků dlouhých 2,1 metru a vážících 14 kilogramů.

Z moře v Kalifornii se vynořil další hlístoun

Koktejl

Moře v Kalifornii – dokonce vícekrát – vyplavilo hlístouny červenohřívé (Regalecus glesne) i o dva roky dříve.

Moře vyplavilo vzácnou hlubinnou rybu

Koktejl

Před lety byl tento druh vyplaven i na novozélandském Jižním ostrově, což biology zaskočilo, protože jeho výskyt není u Nového Zélandu obvyklý.

TISÍCE „PENISOVÝCH RYB”

V roce 2019 získala jedna z kalifornských pláží velmi podivný vzhled, když na ni moře vyplavilo tisíce mořských tvorů, kterým se pro jejich specifický tvar říká „penisová ryba“. Ve skutečnosti jde až o 25 centimetrů dlouhé, růžové a buclaté mořské červy s latinským názvem Urechis caupo.

Falický tvar těchto červů je dokonale uzpůsobený k životu v norách vyhloubených v přílivových zónách. Experti předpokládají, že nebohé červy z domovů vyplavila prudká bouře.

STÁLE ŽIVÝ „RYBÍ KANIBAL“

V květnu 2014 se návštěvníci pláže v americké Severní Karolíně setkali tváří v tvář s prehistoricky vypadajícím rybím dravcem. Šlo o stále ještě živého dlouhonose třásnitého (Alepisaurus ferox). Uvízlá ryba, která se obvykle zdržuje daleko od břehů, byla posléze vypuštěna do vody, avšak později se znovu objevila zpět na souši, což nasvědčovalo tomu, že její zdravotní stav není dobrý.

Pomocí svých ostrých zubů se jinak tato ryba živí menšími rybami, korýši, chobotnicemi – a dokonce i příslušníky svého druhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek dlouhonose třásnitého

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám