Hlavní obsah

U pobřeží na severozápadě USA vznikají obří mrtvé zóny

Americký deník The Washington Post nedávno uvedl, že vědci bijí na poplach kvůli obrovským mrtvým zónám, které se tvoří ve vodách poblíž oregonského pobřeží, ale částečně i u státu Washington. Tyto mrtvé zóny jsou oblasti, kde se množství kyslíku v mořské vodě velmi snížilo, což způsobilo, že se veškerý mořský život z nich buď rychle odsunul, nebo zahynul.

U oregonského pobřeží vznikají obří mrtvé zónyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Skutečnost, že např. krabi a podobní mořští živočichové jsou na rozdíl od ryb příliš pomalí na to, aby při takovém jevu unikli, znamená, že při vzniku těchto mrtvých zón jich může uhynout masivní množství.

Rybáři na americkém severozápadě u Tichého oceánu už také hlásí nálezy obrovských množství mrtvých krabů vyplavených na oregonské pláže, upozornila agentura Reuters.

Podle vědců mrtvé zóny vznikají, když na jaře a v létě zesílí vítr, který žene studenou vodu ze dna oceánu k hladině. To přispívá k rozkvětu tzv. fytoplanktonu, jenž později odumírá a klesá na dno oceánu. Bakterie pak spotřebovávají příliš mnoho kyslíku, zatímco plankton rozkládají.

Mořští živočichové, jako právě krabi, kteří nemohou uniknout ze zóny s nízkým obsahem kyslíku, jsou tak ponecháni napospas smrti.

Nepříliš optimistické vyhlídky

Američtí výzkumníci tvrdí, že zaznamenali data, která ukazují na velmi špatnou sezonu mrtvých zón v okolí Oregonu i ještě později v tomto roce.

Mrtvá zóna v Mexickém zálivu útočí na rekord. Mohou za to farmáři a deště

Věda a školy

Předloni jsme informovali o mrtvé zóně v Mexickém zálivu, jejíž rozloha dosáhla 20 tisíc kilometrů čtverečních. Silné deště na středozápadě Spojených států totiž tehdy vyplavily do vodních zdrojů extrémní množství živin z hnojení, které jsou pro mořský život škodlivé.

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám