Hlavní obsah

Český výzkum drogově závislých pstruhů zaujal i v zahraničí

Pstruzi, kteří delší dobu žijí ve vodě kontaminované pervitinem, se stanou na droze závislí. Po jejich přemístění do jiného prostředí se u nich totiž projevují jasné známky závislosti a abstinenčních příznaků. Prokázal to vědecký tým pod vedením Pavla Horkého z České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze.

Foto: Horký, P., Grabic, R., Grabicová, K., Brooks, B. W., Douda, K., Slavík, O., Hubená, P., Sancho Santos, E. M. and Randák, T. (2021). Methamphetamine pollution elicits addiction in wild fish. J. Exp. Biol. 224, jeb242145.

Ilustrační snímek

Článek

Důsledky znečištění vod jsou často viditelné na první pohled - např. ropné skvrny, plasty či plošné havárie, v jejichž důsledku dojde k rychlému úhynu velkého množství ryb. Jiné znečišťující látky však působí skrytě, o to více tak mohou být pro volně žijící živočichy nebezpečné, upozorňuje ČZU na svém webu.

Vědci zabývající se znečištěním vodních ekosystémů již delší dobu věnují pozornost působení léčiv, které se po užití pacientem dostávají exkrecí a odpadem do říčních systémů. I nízké koncentrace těchto látek pak způsobují změny chování i fyziologie vodních organismů. Vedle léků se do řek a potoků dostávají právě i různé drogy.

Úhoře v evropských řekách ohrožuje kokain, týká se to i Vltavy

Věda a školy

Odborníci z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU a Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se proto rozhodli sledovat vliv metamfetaminu (pervitinu) v relevantní koncentraci na chování pstruhů obecných, jak Novinkám řekla mluvčí ČZU Karla Mráčková.

Podobně negativní dopady jako u lidí

Podařilo se prokázat, že pstruzi dlouhodobě vystavení působení metamfetaminu začali po odebrání jeho zdroje projevovat znaky závislosti a abstinenčních příznaků. Mimo jiné aktivně vyhledávali zdroj pervitinu a snížili svojí pohybovou aktivitu.

Foto: Horký, P., Grabic, R., Grabicová, K., Brooks, B. W., Douda, K., Slavík, O., Hubená, P., Sancho Santos, E. M. and Randák, T. (2021). Methamphetamine pollution elicits addiction in wild fish. J. Exp. Biol. 224, jeb242145.

Vědci sledovali vliv metamfetaminu (pervitinu) na chování pstruhů obecných.

Důsledky závislosti pro volně žijící živočichy mohou být různorodé. „S přítomností psychoaktivních látek ve vodním prostředí může navíc souviset i ztráta zájmu o příjem potravy nebo utlumení únikových reakcí před predátory,“ uvedl vedoucí výzkumu Horký.

V Česku se objevil pervitin mexických kartelů

Krimi

„Jinými slovy může mít závislost na drogách podobně negativní dopady pro populace volně žijících organismů jako pro lidskou společnost,“ dodal s tím, že odhalení detailů působení metamfetaminu a jiných cizorodých látek v přírodním prostředí jsou předmětem dalšího bádání.

Zájem ve světě

Původní text o tom byl publikován minulý týden ve vědeckém časopise Journal of Experimental Biology za podpory Grantové agentury ČR. Tuzemská studie zaujala i v zahraničí, informovala o ní kupříkladu i americká zpravodajská stanice CNN.

Její článek připomíná, že vědecký tým umístil 40 pstruhů do nádrže s vodou obsahující hladinu metamfetaminu odpovídající tomu, jaká byla nalezena v řekách, na dobu osmi týdnů, než je přemístil do nádrže s čistou vodou. Poté každý druhý den vědci kontrolovali, zda pstruh „vysazením pervitinu“ netrpí, a to tak, že jim dali na výběr mezi vodou obsahující drogu nebo vodu bez ní. Dalších 40 pstruhů bylo použito jako kontrolní skupina.

Pstruh, který strávil osm týdnů ve vodě obsahující metamfetamin, si průměrně vybral vodu obsahující drogu během čtyř dnů po přesunu. To podle výzkumníků naznačuje, že tato sladkovodní ryba trpěla abstinenčními příznaky, protože drogu vyhledala, jakmile byla k dispozici.

Začátek konce plastových obalů? OSN řeší zákaz chemické složky UV-328

Věda a školy

Pervitin, v odborné literatuře metamfetamin, je v Česku velmi oblíbenou drogou, což dokládá i jeho častá přítomnost v řadě monitorovaných lokalit vodních toků. Jeho nejvyšší koncentrace byly nalezeny v místech, kam přitékají komunální odpadní vody z čističek.

Reklama

Související články

Voda ze Želivky bude díky uhlí čistší

Přesně před rokem začala na volném prostranství v areálu Úpravny vody Želivka významná stavba. Teď už tady stojí hala velká jako fotbalové hřiště, plná desítek...

Výběr článků

Načítám