Hlavní obsah

Na anglickém venkově bojují se zloději ikonických poštovních schránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charakteristicky červené britské poštovní schránky jsou v poslední době oblíbeným artiklem u sběratelů či spekulantů. Na venkově v hrabstvích Norfolk a Suffolk se jich za dva týdny ztratilo hned devět. V aukci přitom může mít poštovní schránka hodnotu i několika tisíc liber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Víme o tom, že poštovní schránky od společnosti Royal Mail se mohou dostat do různých aukcí či se stanou trofejí pro samotného sběratele. Bohužel také mohou skončit ve šrotu,” přiznává Brian Calver z policejního oddělení v hrabství Suffolk.

První poštovní schránka zmizela ve vesnici Rickinghall, dalších osm pak následovalo v jiných obcích napříč hrabstvím. Ukradené schránky jsou opatřeny královskou šifrou „GR” (G – George a R – latinsky rex, tedy král) což znamená, že byly instalovány za vlády krále Jiřího V. nebo Jiřího VI.

„Takové krádeže jsou pro dotčené obce velkou ztrátou kulturního dědictví a vlastní identity. Navíc se při krádeži schránek ztratí také dopisy, které v té době byly uvnitř,” dodal Calver.

Chtěli penzi zemřelého důchodce, tak jeho tělo přitáhli na poštu

Koktejl

Mluvčí Královské pošty (Royal Mail) už se nechal slyšet, že na náhradě ukradených schránek se pracuje. „Jsme si vědomi toho, že v některých částech Suffolku a Norfolku došlo k řadě krádeží poštovních schránek. Máme ve Velké Británii zhruba 115 tisíc schránek a krádeže jsou zatím vzácné, ale i tak zavádíme preventivní opatření, jako třeba trvalé označení kovu,” uvedl.

Poštovní schránky se na Ostrovech začaly objevovat okolo roku 1840, kdy se stalo posílání dopisů cenově dostupné. Dnes má 98 % Britů jednu poštovní schránku ve vzdálenosti maximálně půl míle (800 metrů) od bydliště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám