Hlavní obsah

Mýtus o tajemném hlídači parkoviště má své reálné základy

Na každém šprochu pravdy trochu, praví české přísloví. Ukázkovým případem, jak vznikají tzv. městské legendy, je příběh o hlídači parkoviště, který vybíral parkovné před zoologickou zahradu v Bristolu. Veškeré peníze si měl nechávat a po třiceti letech pohádkově zbohatnout a zmizet v zahraničí. Nyní se během vyšetřování zjistilo, že v tomto mýtu je zrnko pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 1988 jsou hlídači parkoviště před bristolskou zoo jasně označeni. Fantom tedy nemá šanci.

Článek

Ne, nejedná se o senzační zprávu plnou skandálních odhalení či informaci s mezinárodním přesahem. Příběh však ukázkově ilustruje vznik tzv. „urban legends“, novodobých mýtů a historek, které si lidé vyprávějí. Jedna taková koluje mezi obyvateli Bristolu už hodně dlouho.

Pojednává o muži, který po dvacet let (či déle, záleží na verzi onoho příběhu) vybíral parkovné na plácku před bristolskou zoologickou zahradou. Stal se tak samozřejmou součástí zoo, že by nikoho nenapadlo jeho zplnomocnění ve vybírání parkovného jakkoliv zpochybňovat.

Uplynulo dvacet let a muž na parkoviště nepřišel. Teprve jeho zmizení přinutilo pátrat po jeho minulosti. Ukázalo se, že vedení zoologické zahrady si myslí, že muž vybírá parkovné pro městskou radnici a na radnici naopak muže považují za zaměstnance zoo. Muž ve skutečnosti vybíral ilegálně parkovné pro sebe a coby boháč zmizel s penězi v zahraničí.

Tolik praví legenda, která v různých dobách a obměnách koluje mezi obyvateli Bristolu a mnozí ji považují za pravdivou. Vedení zoologické zahrady muselo několikrát vysvětlovat, že žádný takový muž neexistoval a že ani neexistují spory o tom, kdo parkoviště spravuje.

Původ legendy sahá do třicátých let

Skupina Downs For People (DFP) již deset let bojuje za to, aby se oblast Downs, která nyní slouží jako parkoviště pro návštěvníky zoologické zahrady, dočkala lepšího využití. Rozsáhlá travnatá plocha by měla být pro lidi, a nikoliv pro auta, tvrdí skupina.

Černé sanitce se smál už Neruda

Styl

V rámci soudních sporů o účel Downs skupina zjistila, že původ legendy sahá hluboko do minulosti. Pozemek byl zoologické zahradě jako parkoviště poprvé pronajat v roce 1929. Až do roku 1988 však parkování nikdo neřídil. O to se s větším či menším úspěchem starali dobrovolníci, o nichž nikdo netušil, pro koho vlastně pracují. Těžko si ale lze představit, že by na takové práci mohl kdokoliv jakkoliv zbohatnout.

Jak podotýká DFP, nešlo o nic nelegálního nebo špatného. Koneckonců řidiči občas rádi zaplatí za to, že se vyhnou parkovacímu chaosu a martyriu hledání volného místa všude na světě. Jen v Bristolu však vznikla legenda o fantomovi, který vydělal balík radnici i zoo pod nosem.

Reklama

Výběr článků

Načítám