Hlavní obsah

Mládě desetiletí dostalo jméno Caila

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Plzeňské zoologické zahradě se po sedmnácti letech podařilo odchovat mládě šimpanze učenlivého. Samička, která přišla na svět 1. ledna, dostala v pátek jméno Caila, což v jednom z jihoafrických jazyků značí „čistá, čirá, přírodní“.

Samička šimpanze dostala jméno CailaVideo: Právo

 
Článek

„Mládě prosperuje fantasticky, roste před očima,“ řekl Právu Tomáš Krbeček, chovatel primátů v plzeňské zoo. Matkou je Zedonja, která do Plzně přišla v roce 2002 z holandského Arnhemu. Za pár dní oslaví šestadvacáté narozeniny a jde o jejího prvního potomka.

„Znamenitě se o něj stará, čistí ho, nepůjčuje jiným samicím, střeží si ho, jak jen může, když je venku, tak ho zahřívá,“ pochválil Zedonju chovatel. Otcem je jediný samec v nyní šestičlenné skupině šimpanzů, sedmadvacetiletý Bask, odchovanec Safariparku ve Dvoře Králové. „Je takový povznesený, postavilo ho to na nohy,“ podotkl Krbeček. „Tlupa přijala mládě naprosto skvěle, chovají se vstřícně,“ dodal.

Foto: Zoo Plzeň - Kateřina Misíková

Samička šimpanze učenlivého se v plzeňské zoo narodila na Nový rok.

Naposledy se v Česku šimpanz narodil před 17 lety

Zedonja mládě kojí, a tak to potrvá až do dvou až tří let. „Osamostatňovat se začne až v pěti šesti letech a je to pro něj dost depresivní a kritický proces,“ poznamenal Krbeček. Caila bude mít v Plzni domov minimálně deset let. „Pak se rozhodne, zda tady zůstane i nadále, nebo odjede do jiné zoo,“ doplnil chovatel.

Plzeňská zoo přivítala první letošní přírůstek. Je to samička šimpanze

Koktejl

Ředitel zoo Jiří Trávníček mluví o mláděti desetiletí. „Je to unikátní odchov v rámci celé České republiky,“ prohlásil ředitel. Naposledy se v Česku šimpanz narodil v roce 2003 a bylo to rovněž v Plzni. Šlo také o samičku, dostala jméno Bamia. Nyní žije ve Francii a je již sama matkou.

Foto: Zoo Plzeň - Kateřina Misíková

Rodinná pohoda

V západočeské metropoli se šimpanzi chovají od roku 1964, populární byl zejména samec Tonda, který uhynul v roce 1984. V roce 2000 získali primáti přírodní výběh.

Reklama

Výběr článků

Načítám