Hlavní obsah

Místo přistání Opportunity je vzpomínkou na tragédii Challengeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku ve čtvrtek oznámil, že místo nedělního přistání průzkumného robota Opportunity planina Meridiani bude pojmenována po raketoplánu Challenger, který explodoval 28. ledna 1986 a na jehož palubě zahynulo sedm členů posádky.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

Opportunity byl ve čtvrtek naveden do stopy, z níž by měl v neděli vyrazit na svou první vyjížďku po povrchu Marsu.

U jeho dvojčete Spirit se již podařilo vyřešit problémy se zahlceným softwarem. Sonda poslala 28. ledna na Zem obrázek Marsu, první od chvíle, kdy začali její problémy.  Je na něm vidět záběr robotické paže natažené ke skále nazvané Adirondack, k níž směřuje spektrometr. Inženýři pracují na tom, aby sonda byla schopná plně obnovit svou činnost a věnovat se geologickému průzkumu, uvádí Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Opportunity již ve středu rozvinul svá přední kola a nastavil je do směru, v němž po opuštění modulu ujede první tři metry. Před tím už zbývá učinit jen několik málo úkolů, oznámila americká vesmírná laboratoř v kalifornské Pasadeně.

Tragédie v roce 1986 otřásla celým světem, podobně jako nedávná nehoda raketoplánu Columbia, jehož jméno nese místo přistání robota Spirit. Desátá mise Challengeru byla plánována jako šestidenní. Druhý raketoplán vesmírné letky NASA však pouhých 73 vteřin po startu explodoval nad Mysem Canaveral na Floridě.

DOBYVATELÉ ORBITU - Challenger
Challenger - tragédie po startu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám