Hlavní obsah

Máte rádi vůni peněz? S novým parfémem budete mít odér milionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal typickou vůni bankovek? Napadlo vás ale někdy, že by se taková vůně mohla stát základem parfému? S takovým nápadem přišla německá konceptuální umělkyně Katharina Hohmannová, která vytvořila parfém s názvem Aerarium.

Foto: aerarium-parfum.de

Parfém s vůní peněz se prodává za 60 eur.

Článek

Základem parfému jsou vonné esence irisu, fíkových listů, konopí, bílého mošusu a kůže. Hohmannová ho vytvářela s pomocí curyšského parfémáře Andrease Wilhelma. Prvních 600 lahviček parfému dostali příznačně zaměstnanci finančního úřadu v německém Karlsruhe, kteří o vůni peněz vědí svoje.

Pro další zájemce je parfém ke koupi na webové stránce uměleckého projektu, a to za cenu 60 eur (asi 1500 korun).

Chtěli byste vonět jako nové auto? Můžete

AutoMoto

Hohmannová se svým projektem zvítězila v soutěži, kterou vypsal samotný úřad. Inspirovala se přitom tím, že na místě novostavby úřadu dříve stávalo sídlo parfémářské firmy F. Wolff und Sohn. Peníze i vůně jsou navíc podle ní substance, které jsou si v lecčems podobné.

„Jsou nehmatatelné a mají zčásti symbolickou a unikavou povahu,“ domnívá se autorka. „Peníze i parfém fungují na úrovni vztahů a mohou je měnit,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám