Hlavní obsah

Královna Alžběta ztratila milovaného dorgiho

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce budou letos u Windsorů zase o něco smutnější. Královna ztratila jednoho ze svých dvou věrných společníků – dorgiho jménem Vulcan. Křížence jezevčíka a velšského korgiho měla královna od roku 2007. Nyní panovnici, která se vždy obklopovala psy, zbývá už pouze fenka Candy.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. na snímku z roku 2016. Společnost jí dělají korgi Willow (velvo nahoře), dorgi Vulcan (vpravo nahoře), korgi Holly (vlevo dole) a dorgi Candy.

Článek

Podle zdrojů z Buckinghamského paláce, pes uhynul již před několika týdny a jeho odchod královnu velice zarmoutil. Podle zpráv z paláce zemřel Vulcan stářím, i když není jasné, jak byl vlastně starý. Královna si ho pořídila v roce 2007. Bylo mu tak minimálně třináct let.

„Její výsost zbožňuje psy a tohle je pro ni vždycky rána, zejména teď,“ uvedl zdroj z blízkosti královského paláce pro deník Daily Mail. Podle britských médií to totiž vzhledem k pandemii budou pro královskou rodinu nejosamělejší Vánoce vůbec. Čtyřiadevadesátiletá panovnice s o pět let starším vévodou z Edinburghu princem Phillipem stráví svátky ve Windsoru bez přítomnosti povolených dvou jiných domácností.

Královně nyní zbývá jediný pes, fenka dorgiho Candy. Alžběta II. je přitom vášnivou milovnicí psů. Od roku 2007 měla čtyři psy dorgi jménem Cider, Berry, Vulcan a Candy, pět kokršpanělů jménem Bisto, Oxo, Flash, Spick a Span a pět psů rasy velšský korgi – Montyho, Emmu, Linnet, Willow a Holly.

William s Kate truchlí, opustil je milovaný Lupo

Koktejl

Právě korgiové jsou Alžbětinou největší láskou už od dětství. Od doby, kdy usedla v roce 1952 na trůn, jich vlastnila přes třicet. Vlastní chov ale ukončila v roce 2015, údajně si nepřála, aby ji nějaký pes přežil. Její poslední korgi musel být utracen v roce 2018, fenka Willow trpěla rakovinou.

Královští korgiové jsou proslulí po celém světě a palác bezesporu oživili, jak to však se psy bývá, neobešlo se to bez drobných incidentů.

V roce 1954 byl kousnut královský hodinář fenkou jménem Susan. Tentýž rok korgi královny matky pokousal policistu ve službě. V roce 1968 museli přidělat na letním sídle v Balmoralu ceduli „Pozor na psy“, když jeden z korgiů pokousal pošťáka. A kousanci neuniklo ani její veličenstvo. V roce 1991 musela být  Alžběta II. ošetřena třemi stehy, když se pokusila ukončit hromadnou rvačku své desetičlenné smečky.

Reklama

Výběr článků

Načítám