Hlavní obsah

K blahořečení Jana Pavla II. může přispět pilot F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

K blahořečení papeže Jana Pavla II. může přispět polský pilot Formule 1 Robert Kubica, který nedávno vyvázl z hrozivě vypadající nehody jen s pohmožděninami. Na Kubicově závodním voze je nápis "Jan Pawel II". O jeho svědectví se podle agentury PAP zajímá Vatikán, který sbírá informace týkající se zázraků, které souvisejí s postavou bývalého papeže.

Článek

Na čtvrtek připadá druhé výročí zahájení procesu blahořečení polského rodáka, který je ve své katolické vlasti již nyní uctíván jako svatý. Uzavřena již byla první etapa procesu, který byl zahájen v rekordně krátkém čase, dva roky po smrti papeže.

Nyní se shromažďují "svědectví o posvátnosti" a "důkazy" o předpokládaných zázracích, které se Janu Pavlu II. přisuzují.

Součástí dokumentů, které ještě posoudí vatikánská Kongregace pro otázky svatořečení a následně i papež Benedikt XVI., je i případ "zázračného" uzdravení řádové sestry Marie-Simon-Pierre. Ta se dva měsíce po smrti Jana Pavla II. nevysvětlitelně vyléčila z Parkinsonovy nemoci; stejnou chorobou trpěl i někdejší papež.

Celý proces blahořečení musí zahrnovat zázrak, tedy uzdravení, které katolická církev přisoudí přímluvě zemřelého. Pro kanonizaci, tedy prohlášení za svatého, je zapotřebí druhého zázraku.

Experti: přežil díky bezpečnostním opatřením

Vatikán má údajně zájem o svědectví prvního polského pilota Formule 1. Dvaadvacetiletý jezdec tento měsíc vyvázl jen s pohmožděninami z hrůzně vyhlížející nehody během Grand Prix Kanady v Montrealu. V Polsku se často uvádí, že přežil "zázrakem". Podle expertů by za bezpečnostních standardů, které platily například před deseti lety, stejnou havárii nepřežil. Kubica, který vedle skokana na lyžích Adama Malysze patří mezi polské sportovní hrdiny, má na kapotě svého závodního vozu nápis "Jan Pawel II".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám