Hlavní obsah

Japonsko získalo nový ostrov, vděčí za to sopečné erupci pod mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko se skládá z více než 6 tisíc ostrovů. Nyní na mapu přibude další. A to díky sopečné erupci, kdy se ostrůvek vynořil z moře v prostoru japonských vod.

Foto: AP

V Japonsku se díky erupci vynořil nový ostrov. Ilustrační foto.

Článek

Nový ostrov se vynořil 1200 kilometrů od japonského hlavního města Tokia, nejblíže od něj se nachází 50 kilometrů vzdálená Iwodžima. Podle Japonské námořní stráže je nový ostrov dlouhý 1 km a má tvar srpku měsíce.

Dle Japonského meteorologického ústavu došlo k erupci podmořského vulkánu pod novým ostrovem během minulého týdne, sopečná erupce přitom stále pokračuje. Na povrch se ostrůvek vynořil 15. srpna, přičemž pobřežní stráž prostor vytrvale monitoruje. Obyvatelstvo přilehlých ostrovů už bylo varováno, že se ve vodách může objevovat velké množství sopečného popela.

Zemřel Japonec, díky kterému hraje celý svět sudoku

Koktejl

Ostrůvek už dostal jméno Niidžima, nicméně není jisté, jak to bude s jeho budoucností. Ostrovy vzniklé po sopečné činnosti totiž nemusí být trvalého charakteru a mohou zase po nějakém čase zmizet opět v hlubinách moře. Jen v podobných místech se už objevily tři sopečné ostrůvky, a to v letech 1904, 1914 a 1986, pokaždé ale zerodovaly a zmizely.

V roce 2013 se vynořil podobný ostrůvek, který vydržel a nese stejné jméno, tedy Niidžima, připojil se k podobně vzniklému útvaru ostrova Nišinošima. Pokud i tento ostrůvek vydrží, Japonsku přibude pár stovek metrů území. Nutno ovšem podotknout, že takovéto ostrovy k osídlení příliš nelákají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám