Hlavní obsah

Jako ve vězení: Úřady v Číně zvenku zamykají lidi v bytech kvůli covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Qian'An/Šanghaj

Čínské úřady přistoupily k drastickým opatřením kvůli šíření koronaviru. V Šanghaji, kde se nákaza šíří nejvíc, instalují před vchody do domů železná vrata a zátarasy, aby lidé nemohli chodit ven. V Qian'Anu zase protiepidemičtí pracovníci zamykají obyvatele přímo v bytech. Záběry z instalace zábran zveřejnila tento týden agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské úřady zamykají lidi zvenku v bytech kvůli coviduVideo: AP

 
Článek

Pracovníci v ochranných oděvech zavírali 26. dubna lidi v jejich bytech v Qian'Anu. Podle dostupných zpráv nejdřív žádali obyvatele, aby vložili zvenku klíče do zámků, aby je tam dobrovolníci mohli zamknout. Kdo neuposlechl, dočkal se železného drátu přes kliku nebo kovového kolíku v zemi před dveřmi.

Občané vyjádřili své obavy na sociálních sítích. „Mít covid-19 není trestný čin,“ píše jeden z nich. Jiný se strachuje, co nastane v případě, kdy bude člověk potřebovat do nemocnice.

Příslušný úřad pro prevenci a kontrolu pandemií oznámil, že případ vyšetřuje. Zároveň se nechal slyšet, že plánuje železné zábrany nahradit alarmy.

V Šanghaji i přes přísná opatření narůstá počet mrtvých s koronavirem

Koronavirus

Železná vrata před vchodem

Záběry pořízené o den dříve zase zachycují prázdné ulice jedné šanghajské čtvrti poté, co úřady uzavřely vchody do domů místních obyvatel železnými vraty. Ploty byly údajně instalovány před budovami, ve kterých byl nejméně jeden člověk pozitivně testován na covid-19. Většina obyvatel tam nesmí opustit své domovy ani pro nákup základního zboží a musí spoléhat na příděly, které jim vydávají vládní úředníci.

Čína tento měsíc registruje zdaleka nejvyšší počty nových infekcí za celou pandemii, když se denní součty dostaly i nad 20 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám