Hlavní obsah

Invalida dobyl severní pól

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Patnáctiletý student gymnázia z polského Malborku Jasiek Mela, který před dvěma roky po úrazu elektrickým proudem přišel o ruku a nohu, se stal nejmladším a zároveň prvním postiženým člověkem, který došel na severní pól.

Foto: Studenta.cz

Návštěvnost prvního ročníku akce se vzhledem ke slunečnému počasí a odpoledním koncertům kapel vyšplhala na 5 tisíc diváků.

Článek

Na namáhavou pouť se vydal v polovině dubna se známým polským polárníkem Markem Kamińskim a dvěma průvodci a k pólu dorazili po deseti dnech. Posledních dvacet kilometrů však pro ně bylo nejhorších. Zhoršily se totiž klimatické podmínky a relativně krátký úsek se tak protáhl na tři dny.

"Silný vítr nám nedovoloval postupovat rychlejším tempem než půl kilometru za hodinu," prohlásil Kamiński.  

Cíle se nevzdali

Skupinka se ale nevzdala a její účastníci vytouženého cíle nakonec přece jen dosáhli. Jasiek pak na nejsevernějším místě planety vztyčil dvě vlajky - polskou a gymnázia v Marlborku.

"Vždy jsem věřil, že se to Jasiekovi podaří," komentoval jeho výkon Jasiekův přítel Michail Lawryszek, který je po autohavárii od pasu dolů ochrnutý a upoutaný na invalidní vozík.

"Od loňského podzimu se na výpravu systematicky připravoval, přestože se mnohokrát bolestí a vyčerpáním téměř zhroutil, trénink nepřerušil," dodal.

Až se Jasiek z výpravy vrátí začátkem května domů, svůj úspěch oslaví pizzou a zapije colou.

Výpravu sledovala se zatajeným dechem celá polská veřejnost a prostřednictvím SMS zpráv, jimiž vyjadřovala Jasiekovi Melovi své sympatie, se vybralo celkem 400 tisíc zlotých (asi 2,7 miliónu Kč), které poslouží na nákup moderních protetických pomůcek pro invalidní děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Opilá jeptiška šoférovala traktor

Polská jeptiška, která si trochu přihnula, usedla v alkoholovém opojení za volant traktoru. Postava v obleku řádové setry a navíc značně opilé vypadala...

Výběr článků

Načítám