Hlavní obsah

Indičtí studenti vytvořili spodní prádlo, které při útoku násilníka paralyzuje

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři studenti na univerzitě v jihoindickém městě Čennaj se rozhodli zvýšit bezpečnost zdejších žen a dívek vytvořením speciálního spodního prádla. To bude mít sílu 3800 kilovoltů připravených útočníka okamžitě ochromit.

Speciální prádlo by mělo pomoci zvýšit bezpečnost žen v IndiiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Bezpečnostní prádlo, které vytvořili tři indičtí studenti na jihu Indie, by mělo umět paralyzovat útočníka, jenž by se pokusil o znásilnění, silou 3800 kilovoltů. Pokud by i poté měl sílu vstát pokusit se znovu dívku napadnout, prádlo mu dokáže dát ránu až dvaaosmdesátkrát.

„Lidé přicházejí s otázkou, co se stane, když se dívka prádla sama dotkne. Ránu nikdy nedostane, protože vrstva, která se dotýká jejího těla, je izolační. Ránu dostane jen ten, který vyvine při vnějším dotyku určitý tlak,“ říká studentka Rimpi Tripathiová z týmu autorů projektu S.H.E. Tak vynálezci bezpečnostní prádlo pojmenovali. Ve zkratce jsou skryta slova: society (společnost), harnessing (využití) a equipment (zařízení).

V oblečení bude také zabudované zařízení GPS a skrze Bluetooth ho bude možné propojit s telefonem, takže v případě napadení se automaticky odešle SMS zpráva policii a rodičům oběti. Autoři projektu chtějí, aby prádlo bylo odolné vůči vodě.

Ochrana bez rizika

Velkou výhodou tohoto bezpečnostního prádla je, že minimalizuje potřebu pohotové reakce napadené dívky. Duchapřítomné jednání je potřeba například při obraně elektrickým paralyzérem nebo slzným sprejem. Obě tyto ochranné pomůcky se navíc mohou obrátit proti dívce, pokud se jich pachatel zmocní.

V Indii se začala otázka bezpečnosti žen více řešit poté, kdy byla na konci minulého roku v autobuse brutálně zbita a hromadně znásilněna třiadvacetiletá studentka medicíny. Ta v nemocnici v Singapuru následně podlehla vážným vnitřním zraněním. Její úmrtí vyvolalo v Indii řadu protestů, v nichž lidé požadovali přísnější trestání všech násilníků.

Anketa

Nosili byste podobné bezpečnostní prádlo?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2287 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám