Hlavní obsah

Indičtí rybáři vylovili z moře kus rakety

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rybářských sítích může uvíznout ledacos, indickým rybářům u přístavního města Puduččéri se však povedl opravdu nevšední úlovek. Do sítí chytili přídavný raketový motor, který pomáhal vynést na konci listopadu 1,6 tunový indický satelit Cartosat 3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indičtí rybáři vytáhli z rybářských sítích raketuVideo: AP

 
Článek

Přes devět metrů dlouhý přídavný motor rybářské sítě zachytily v pondělí 2. prosince nedaleko pobřeží u města Puduččéri. Motor byl později z vody vytáhnut za pomoci těžké techniky.

Rybáři však měli z úlovku pramalou radost. Raketový motor jim sítě potrhal a při přepravě na břeh prý byly poškozeny i jejich rybářské čluny. Místo vytažení motorů se tak stalo i místem protestů, dokud úřady rybářům neslíbily, že obdrží finanční kompenzaci.

Indická kosmická agentura (ISRO) uvedla v prohlášení, že vylovení motoru bylo velmi důležité, neboť „nebylo bezpečné nechávat tento předmět na otevřeném místě“.

Start Muskovy rakety rozzářil oblohu nad Los Angeles

Koktejl

Indická družice Cartosat 3, která má za úkol nahradit staré satelity a mapovat zemský povrch ve vysokém rozlišení pro tvorbu map, předpovídání počasí i vojenské účely, byla společně s dalšími 13 komerčními americkými nanosatelity úspěšně vyslána na oběžnou dráhu 27. listopadu.

Satelit vynesla z indického kosmodromu Šríharikota nosná raketa PSLV-C47 (Polar Satellite Launch Vehicle) se šesti přídavnými motory. Na 509 kilometrů vysokou orbitu byl aparát podle indických odborníků umístěn necelých 18 minut po startu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám