Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zachytil světlo krátce po vzniku vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALTIMORE

Američtí astronomové ve středu zveřejnili unikátní snímky, které pořídil Hubbleův vesmírný teleskop. Fotografie odkrývají časově nejvzdálenější historii kosmu, jakou měl kdy člověk zatím možnost sledovat. Ukazují vesmír jen několik stovek miliónů let po velkém třesku, kterým je označován vznik světa.

Foto: Kovárna Viva
Článek

Odhaduje se, že vesmír vzniknul asi před 13,7 miliardy let. Hubbleův teleskop přitom zachytil světlo, které se vydalo na svou cestu před více než 13 miliardami let.

Pohled do minulosti

"Vůbec poprvé se nyní díváme zpátky na hvězdy, které se formují z temnot velkého třesku," uvedl Steven Beckwith, ředitel vědeckého institutu vesmírných dalekohledů v Baltimore. "Pozorujeme ty nejmladší hvězdy, které jsou jen co by kamenem dohodil od počátku vesmíru."

Vědci zaměřili teleskop na jediný bod na obloze, který pak snímali po dobu jednoho miliónu sekund. Celá operace trvala čtyři měsíce, dalekohled během nich oběhl zemi asi čtyřistakrát.

Zachycená část vesmírné oblohy je velmi malá. Astronomové ji přirovnali k tomu, kdybychom se na hvězdné nebe dívali slámkou na pití limonády dlouhou 2,4 metru.

Snímky zachycují přibližně 10 tisíc galaxií. Astronomové z celého světa se nyní budou snažit zachytit zatím nejvzdálenější objekty od Země.

Teorie velkého třesku tvrdí, že vesmír vznikl ohromnou explozí, po níž se ochladil a stal se místem temnoty bez nějakých hvězd či galaxií, které se prý začaly formovat asi až 300 miliónů let poté.

Na prokázání podobných hypotéz si nicméně vědci musejí ještě nějaký čas počkat. Přinejmenším do roku 2011, kdy by měl být na oběžnou dráhu vypuštěn silnější teleskop Jamese Webba. Hubbleův teleskop se rozpadne již za tři roky.

Reklama

Související články

Kosmický teleskop našel nejstarší planetu

Planetu víc než dvakrát starší, než je náš planetární systém, objevil Hubbleův kosmický teleskop. Dokazuje to, že planetární systémy se vytvářely již poměrně...

Hubble zachytil van Goghovu noc

To je přece Hvězdná noc od Vincenta van Gogha, reagovali astronomové na poslední snímky oblohy, získané pomocí Hubbleova orbitálního teleskopu. Nejde...

Výběr článků

Načítám