Hlavní obsah

Hubble poprvé našel kyslík i mimo sluneční soustavu

Právo, DPA, ČTK, hor
WASHINGTON

Hubbleův vesmírný teleskop objevil poprvé na planetě mimo sluneční soustavu kyslík a uhlík. Oba prvky obsahuje atmosféra vzdálené planety, která je však na rozdíl od Země pouze horkou plynou formací v blízkosti hvězdy, takže přítomnost kyslíku a uhlíku neznamená v jejím případě známku života.

Foto: Jana Bečková

Nahánění telat

Článek

Planeta označovaná jako HD 209458B nebo Osiris patří do kategorie tzv. horkých Jupiterů, u nichž je horní vrstva atmosféry tak horká, že kyslík uniká do vesmírného prostoru.

Hubble možná přežije

Objev považují vědci za důkaz, že pomocí Hubbleova teleskopu lze měřit složení atmosféry na planetách vzdálených mnoho světelných let.

Právě tato skutečnost zřejmě přispěje k tomu, že americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ještě přezkoumá záměr přestat s údržbou teleskopu, což by znamenalo jeho neupotřebitelnost nejpozději v roce 2006.

NASA přišla se záměrem zrušení údržbových letů poté, co prezident George W. Bush oznámil úmysl USA obnovit lety na Měsíc a přípravu pilotovaných letů na Mars.

Reklama

Související články

Na Neptunu začíná jaro

Ač to u nejvzdálenější a nejchladnější z velkých planet může znít velmi paradoxně, na jižní polokouli Neptuna skutečně začíná jaro. Astronomové tak usuzují...

Kosmický teleskop našel nejstarší planetu

Planetu víc než dvakrát starší, než je náš planetární systém, objevil Hubbleův kosmický teleskop. Dokazuje to, že planetární systémy se vytvářely již poměrně...

Výběr článků

Načítám