Hlavní obsah

Hitem letošní sezóny je jahodovice

Novinky, Právo
PRAHA

Pálí se všechno. Kdoule, jablka, švestky, hrušky, broskve, meruňky, oskeruše i rybíz, do lihu se přidávají jedlové šišky i chmel. Ale hitem jsou jahody, přesněji jahodovice.

Foto: David Paulus

Monumentální socha zdobící Tyršův most

Článek

"Zejména pálenka z jahod ale i z černého rybízu se chytily. Byly hned pryč. Už jsme je ale zase doplnili. Každý je zkrátka zvědavý, jak může něco takového chutnat," pochvaluje si odezvu obchodní ředitel páleničářské společnosti Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku Lumír Zakravač, který, jak se přiznal, sám prý nejvíc preferuje rybízovici a hruškovici.

Destiláty jdou rychle na odbyt, přestože jejich cena je v porovnání se slivovicí dvojnásobná. U Jelínka tak nyní z neobvyklých surovin vyrábějí šestnáct druhů pálenek. "Sice méně prodávaná, ale mezi labužníky velmi ceněná je pálenka z oskeruše a kdoule. Dřív se tyto plody na Valašsku také často pálily, ale dnes už jsou vzácné a lidé je skoro neznají," říká Zakravač.

Ke skutečným kuriozitám pak patří pálenka z borůvek, malin a piva či takzvaný průtahový destilát z jedle Douglasky.

Přibylo švestek

"Nízká úroda ovoce omezí v pěstitelských pálenicích výrobu stoprocentního alkoholu v sezóně 2003/ 2004 o pětinu na necelý jeden milión litrů," je přesvědčen předseda Unie destilatérů ČR Václav Šitner. Hlasy z moravských pálenic však tyto obavy nepotvrzují. Spíše naopak.

"V posledních třech letech byla úroda hodně slabá, ale podle objednávek na pálení, které zatím máme pro tento rok, bude letos minimálně o dvacet procent vyšší. Možná v jiných částech republiky na tom jsou hůř, ale u nás se počasí na švestky vydařilo. Mají dobrou cukernatost, takže slivovice bude letos určitě i kvalitnější," uvedl majitel pálenice v Zádveřicích u Vizovic na Zlínsku Daniel Rafaj. Na cenu podle něj úroda nemá vůbec žádný vliv.

"V porovnání s loňskem i předloňskem je v tuzemsku švestek dost. Řekl bych, že po dvou špatných letech přišel jeden lepší s průměrnou úrodou," uvedl vizovický obchodní ředitel Zakravač. "Slivovice by mělo být letos dost, úroda je slibná," potvrdil i Ladislav Tuček z pálenice ZAPO v obci Hrušky na Břeclavsku.

Nejvíc zatím vypálili meruněk

Stejné je to s meruňkami. "Meruňky stále ještě dobíhají svou sezónu. Už jsou sice na ústupu, ale pořád jich je ještě dost. V letošní sezóně zatím tvořily asi osmdesát procent zpracovaného ovoce," uvedl Tuček z hrušecké pálenice. "Zakázky v naší palírně se teprve rozjíždějí, zatím jich mám stejně jako loni. Dobrá úroda byla meruněk," řekla Právu Jarmila Bajerová z palírny v Židovicích na Roudnicku. Pěstitelé a páleničáři si zvlášť pochvalují vysoký obsah cukru ve zpracovávaném ovoci.

"Mirabelky, meruňky, broskve, višně a třešně jsou už vypálené a nyní začínáme s hruškami a ranými druhy švestek. Kvalitu zpracovávaného kvasu letos příznivě ovlivnila lepší cukernatost ovoce," uvedla Marie Ševčíková z pálenice v Bohuňovicích.

"Lidé se pořád ještě objednávají a asi jich bude o něco více než loni. Zatím nejvíce pálíme jablka, hrušky a některé druhy švestek. Cukernatost ovoce je určitě vyšší než loni. Ze sto litrů švestkového kvasu se dá po naředění na 50 stupňů alkoholu získat 11 až 12 litrů slivovice," podotkl Zdeněk Klvaňa, vedoucí směny v pálenici ve Staré Vsi.

V Česku je 680 pálenic

Registrovaných pálenic je v České republice celkem 680. Za poslední dva roky jich přibyla stovka. Také zájem o pěstitelské pálení je stále větší a větší. "Důvodem je 50procentní úleva na spotřební dani, kterou žádná jiná evropská země nemá, a dále fakt, že lidé už se nechtějí o nic starat a nechtějí si sami připravovat kvas," vysvětlil Šitner. Slivovice vypálená v pěstitelských pálenicích se podle zákona nesmí dál prodávat. Majitelé švestek zaplatí při vypálení dovezené suroviny spotřební daň.

 Vypálení litru padesátiprocentního destilátu tak přijde i s daní asi na 75 až 85 korun. Na černém trhu se ale litr prodává až za 300 a více korun. "Ceny porostou až příští rok, kdy začne platit zvýšená sazba spotřební daně," počítá židovická páleničářka Bajerová. "Jestli se tak stane opravdu od 1. ledna 2004, tak nás čeká opravdu perný závěr letošního roku. Všichni budou chtít vypálit ještě před Silvestrem," předpovídají páleničáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám