Hlavní obsah

Hádává královna Viktorie tropila manželovi scény, odhalují dopisy, které měly zmizet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna Viktorie, která patří mezi nejslavnější britské panovníky, neměla se svým manželem princem Albertem zrovna idylický vztah. Svědčí o tom rozhořčené dopisy, které si mezi sebou manželé vyměňovali a které jsou součástí nedávno zdigitalizovaných dokumentů z pozůstalosti prince Alberta.

Foto: Profimedia.cz

Královna Viktorie a princ Albert

Článek

K tomu, že se nyní dokumenty dostaly na světlo, přispěla společnost Royal Collection Trust, která si dala za cíl pomoci historikům a veřejnosti poznat a pochopit život královské rodiny.

Rozsáhlý projekt zahrnuje přes 22 tisíc dokumentů zachycujících viktoriánskou dobu, jeho součástí je i The Princ Albert Digitalization Project, který začal v roce 2019 a byl dokončen tento týden ve středu. Zdigitalizováno bylo více než 5000 písemností a fotografií, které umožnují nahlédnout na osobnost manžela britské panovnice.

Některé z dopisů ukazují, že flegmatický aristokrat špatně snášel občasné cholerické výlevy své ženy a jejich vztah rozhodně nebyl idylický tak, jak se později tradovalo.

Dopisy pocházejí z let 1841 až 1861 (Albert a Viktorie se vzali v roce 1840), princ v nich často popisoval svou frustraci po hádkách, které mezi ním a Viktorií proběhly. Dopisy sice byly později zničeny jejich nejmladší dcerou, princeznou Beatrice, ovšem kdosi je předtím stihl vyfotit a fotografie uschovat v královských archivech.

Foto: Profimedia.cz

Královna Viktorie při korunovaci v roce 1838

Dopisy jsou většinou psané v Albertově rodné němčině a rozhodně si v nich nebere servítky. „Zase jste ztratila sebekontrolu. Neřekl jsem ani slovo, které by vás mohlo zranit, a ani jsem nezačal rozhovor. Ale vy jste mě pronásledovala z místnosti do místnosti,“ stojí v jednom z dopisů.

I v dalším dopise si Albert stěžuje na Viktoriinu výbušnou povahu: „Nemusím vám slibovat, že vám budu věřit, protože to není otázka důvěry, ale vaší úzkostlivé povahy, která vás nutí s horečnou dychtivostí rozebírat do podrobností vaše rozkazy a přání, která jsou ve vašem případě rozkazy královninými, ať už jsou dány komukoliv... Plním vůči vám svou povinnost, i když to znamená, že život ztrpčují ‚scénky‘, zatímco by ho měla řídit láska a harmonie.“

Princ, který kultivoval Británii a ta ho za to neměla ráda
Princ Albert (známý též jako Albert Sasko-Koburský) byl vnímán zprvu jako nepopulární osoba, obyvatelé ho neměli rádi kvůli jeho německému původu a šlechta ho považovala za nudného a arogantního člověka, kterého nezajímaly radovánky a raději se věnoval studiu a četbě ve své pracovně. Na popularitě mu nepřidalo ani sympatizování s dělníky a snaha o zlepšení jejich životních podmínek či pacifismus a nesouhlas s krymskou válkou, za který mu hrozili dokonce obviněním z vlastizrady. Jedinkrát se stal u lidu milovaným členem královské rodiny. To když se zasloužil o uspořádání mezinárodní výstavy v roce 1851. Návštěvnost byla obrovská a zisk z výstavy byl využit k vybudování muzea, akademie věd a hudební a výtvarné akademie. Na rozdíl od jiných otců viktoriánské éry byl milujícím rodičem, který se o své děti osobně staral. Každý večer je ukládal ke spánku a každé ráno budil. Měl k nim přátelský vztah a trávil s nimi téměř všechen svůj volný čas.Kvůli svému pracovnímu tempu a nasazení trpěl jeho zdravotní stav. Trpěl vyčerpáním, revmatickými obtížemi i nadváhou. Zemřel v roce 1861 ve věku 42 let, patrně na selhání ledvin či rakovinu žaludku. Královna Viktorie pro svého milovaného manžela truchlila až do konce života, přežila ho o 40 let.

Královna Viktorie porodila Albertovi devět dětí. Jak ale bývalo v tehdejší společnosti zvykem, péči o ně přenechávala chůvám a vychovatelům. To Albert, který své děti miloval a věnoval jim svůj čas, těžko snášel. „Je věru škoda, že nenacházíte útěchu ve společnosti svých dětí,“ napsal.

Foto: Profimedia.cz

Princ Albert (1860)

Princ se rovněž snažil najít vysvětlení častých královniných nálad a po jedné z hádek se své pocity snažil vyjádřit alespoň písemně: „Naneštěstí za vás nemůžeme nést vaše tělesná utrpení, s těmi musíte bojovat sama. Ta morální jsou pak způsobena těmi tělesnými, ale kdybyste se raději méně zabývala sama sebou (pokud je to možné) a svými pocity (pokud je to možné) a více se zajímala o vnější svět, byla by to pro vás největší pomoc ze všech.“

Královna Viktorie milovala sex i hanbaté fotky

Styl

Navzdory hádkám princ Albert stál věrně po boku britské panovnice, kterou přese všechno vroucně miloval a které byl nejen manželem, ale i věrným rádcem. Jak poznamenává britský tisk, dopisy víc než co jiného dokazují, že i Viktorie s Albertem byli jenom lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám