Hlavní obsah

Francie poslala USA druhou sochu Svobody

Zmenšená replika sochy Svobody v pondělí opustila své místo v centru Paříže a vydala se na dlouhou pouť do Spojených států, aby dělala v newyorském přístavu společnost své o poznání větší sestře. Repliku poslala do USA Francie jako připomínku přátelství obou zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie posílá do USA zmenšenou sochu SvobodyVideo: Reuters

 
Článek

Necelé tři metry vysoká socha je přesnou kopií sádrového modelu sochy, který vytvořil autor originální sochy Svobody Auguste Bertholdi. Od roku 2011 stála tato šestnáctkrát menší socha v zahradách Muzea umění a řemesel v centru Paříže, to se však v pondělí změnilo.

Po slavnostním ceremoniálu byla socha sesazena z podstavce, zabalena a nyní se připravuje na cestu přes Atlantik. Tam bude příští měsíc vystavena na Ellis Islandu. Pro veřejnost bude k vidění od 1. do 5. července, včetně Dne nezávislosti. Následně zamíří do Washingtonu, kde bude deset let k vidění v zahradách francouzského velvyslanectví.

Královna Alžběta uctila nedožité narozeniny prince Philipa růží

Koktejl

Načasování má symbolickou rovinu. „Dnes je den po 6. červnu, den po Dni D,“ připomněl v pondělí vylodění Spojenců v Normandii ředitel muzea Olivier Faron. V New Yorku bude k vidění přes Den nezávislosti a během Dne dobytí Bastily už bude k vidění na velvyslanectví.

„Francouzsko-americké přátelství by mělo být vyjádřeno symbolem svobody. A myslím, že zahájení nové éry vztahů mezi Francií a Spojenými státy je to, v co všichni doufáme,“ dodal Faron.

Symbol přátelství mezi Francií a USA

Nápad na sochu Svobody vznikl v hlavě francouzského historika Édouarda de Laboulayeho v roce 1865, poté co byly po občanské válce Spojené státy opět sjednoceny.

Laboulaye toužil vyjádřit pouto mezi zrovnoprávněním otroků a ideály francouzského osvícenství. Vzhledem k tomu, že Francie si v té době procházela svými problémy pod nadvládou Napoleona III., nápadu na vznik sochy se chopil až v roce 1871 Auguste Bertholdi. Francie zafinancovala stavbu sochy, Američané zase piedestal.

Socha Svobody už zase vítá návštěvníky, i když s omezením

Cestování

Zhruba 225 tun vážící socha byla v rozloženém stavu převezena v roce 1885 z Francie do New Yorku a o rok později ji slavnostně odhalil americký prezident Grover Cleveland. Při inauguraci nazval Bartholdiho „největším současným mužem Ameriky“.

Socha Svobody reprezentuje římskou bohyni svobody Libertas, její koruna s hroty do sedmi směrů vyjadřuje sluneční paprsky mířící do celého světa, deska, kterou drží v ruce, nese datum, kdy Američané získali nezávislost. U levé nohy pak soše leží přervané řetězy a okovy symbolizující zákaz otroctví.

Reklama

Výběr článků

Načítám