Hlavní obsah

Farář láká věřící inzerátem v novinách

Novinky, Lenka Hloušková, DPA
STOCKHOLM

Hledám: věřící. Místo práce: kostel Landeryd. Plat: dobrá společnost. Podobný inzerát opakovaně zadává v lokálních novinách luteránský farář ze švédského města Landeryd s jediným cílem - nalézt nové "ovečky" pro církevní život.

Článek

"Chci, aby do kostela chodilo alespoň v neděli více lidí. Proto se snažím všechny obyvatele městečka oslovit přímo v běžném životě, tj. také v novinách," vysvětluje farář Björn Frennesson svůj motiv. Účast na bohoslužbách prý na farnosti ležící zhruba 160 kilometrů na jihozápad od hlavního města Stockholmu žalostně poklesla a on už si nevěděl rady. V minulosti zkoušel "zbloudilé" duše nalákat například na zdarma provozované vozy taxi služby, které dopravovaly lidi bez automobilu do kostela, ale ani to prý nezabralo.

Inzerát funguje

"Zdá se, že inzerát funguje," pochvaluje si Björn poté, co byla netradiční výzva několikrát publikována. "Dělám to hlavně pro farníky. Čím blíže si budeme, zejména duchovně, tím lépe se nám bude spolu žít," tvrdí dále pro tiskovou agenturu AP.

Tuto neděli už do kostela na bohoslužbu dorazila místo průměrných 20 až 40 osob celá stovka věřících. Úspěch slibný, ale podmíněný ještě měsíci mediální dřiny. Do lavic při kázání by totiž mohlo usednout až 14,3 tisíce lidí žijících ve farnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám