Hlavní obsah

Camilla jako královna bude mít korunu královny matky s legendárním diamantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až princ Charles nastoupí na trůn, nejen že se jeho manželka Camilla stane královnou manželkou, ale rovněž jí na hlavu bude posazena vzácná koruna, kterou nosila královna matka, choť krále Jiřího VI. a matka současné britské panovnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna matka měla při korunovaci své dcery Alžběty II. korunu bez nástavných obloukůVideo: Reuters

 
Článek

Královna u příležitosti svého platinového jubilea oznámila, že se manželka prince Charlese stane královnou manželkou (v originále Queen consort).

„Až se můj syn Charles stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a upřímně si přeji, aby Camilla, až přijde čas, byla známa jako královna manželka a pokračovala ve své věrné službě,“ uvedla v prohlášení britská panovnice.

Camilla navíc dostane slavnou korunu, kterou nosila královna Elizabeth, manželka Jiřího VI., známá jako královna matka.

Foto: Profimedia.cz

Koruna královny matky, kterou zdobí legendární diamant Koh-I-Noor.

Majestátní korunu zdobí 2800 diamantů, z nichž nejznámější je slavný Koh-I-Noor vážící 105 karátů (21 gramů) a Turecký diamant o váze 17 karátů (3,4 gramu), který Britům věnoval sultán Osmanské říše v roce 1856 za podporu v Krymské válce.

Samotný Koh-I-Noor není ani největší, ani nejcennější diamant na světě. Má však velmi pohnutou historii. Není jasné, kdy a kde přesně byl vykopán, za svou historii však změnil mnoho majitelů.

Alžběta II. vládne Britům již 70 let

Koktejl

První zmínky o něm pochází z roku 1526. Po druhé sikhské válce a anexi Pandžábského království připadl v roce 1849 královně Viktorii. Dodnes si jeho vlastnictví nárokují Indie, Pákistán i Afghánistán. Název světově proslulého diamantu, který by se dal přeložit jako Hora světla, je dobře známý i u nás. Zejména díky tomu, že si ho dal do názvu firmy vyrábějící psací a výtvarné potřeby v roce 1790 Josef Hardtmuth.

Alžběta II. si přeje, aby se po její smrti Camille říkalo královna

Evropa

Po smrti královny Viktorie se stal Koh-I-Noor součástí korun manželek britských panovníků, poslední z nich byla právě královna matka. Poprvé se v koruně objevila na korunovaci Jiřího VI. v roce 1937. Po jeho smrti už královna nikdy nenosila celou korunu, na korunovaci své dcery Alžběty II. se objevila s korunou bez jejích oblouků (takzvaných kamar).

Reklama

Výběr článků

Načítám