Hlavní obsah

Banksy představil další kontroverzní dílo

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělec Banksy o sobě opět dává vědět. Jeho vánočně laděné dílo se tentokrát objevilo v hotelu v Betlémě, který leží na území Západního břehu Jordánu. Z díla tajemného umělce je jako téměř vždy cítit společenský přesah.

Foto: Mussa Qawasma, Reuters

Dílo je vystavené v hotelu Walled Off.

Článek

Na výjevu narození Ježíše Krista v Betlémě, který je pro Vánoce naprosto běžný, by nebylo nic tak divného. Pozornost ovšem poutá zeď v pozadí, která symbolizuje separační bariéru mezi Izraelem a Palestinou.

Foto: Mussa Qawasma, Reuters

Výstavbu bariéry provází kontroverze.

Ta je od roku 2003 stavěna Izraelem a má oficiálně sloužit k ochraně obyvatelstva před teroristickými útoky. Odpůrci bariéry však poukazují na anexi palestinského území a označují výstavbu za porušení mezinárodního práva.

Betlémská jizva, jak se dílo oficiálně jmenuje, popsal sám umělec na Instagramu jako „upravené zrození”.

Banksy doplnil do bariéry otvor ve tvaru hvězdy, který dokresluje ponurou atmosféru zdi. „Je to skvělý způsob, jak připomenout příběh z Betléma, navíc by je to mělo donutit víc přemýšlet,” myslí si Wissam Salsaa, manažer hotelu Walled Off, který leží těsně za bariérou na straně Západního břehu Jordánu.

Hotel s výhledem na zeď

Hotel Walled Off je specifický právě tím, že výhled z většiny oken směřuje na bariéru a pokoje jsou vybaveny uměleckými díly neznámých autorů. Většina z nich poukazuje právě na izraelsko-palestinský konflikt.

Banksy už v minulosti vytvořil několik svých děl přímo na bariéru, stejně tak jako po celém Betlémě. „Snaží se svými výtvory mluvit za ty, kteří mluvit nemůžou,” dodal neurčitě Salsaa, jehož hotel se na spolupráci s Banksym aktivně podílel.

Reklama

Výběr článků

Načítám