Hlavní obsah

7. prosinec jako alternativní Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí po celém světě si 7. prosince připomínají fiktivní svátek, který vznikl jako jakási náhrada Vánoc pro nevěřící. „Den Noama Chomského“ zpopularizoval výstřední snímek Tohle je náš svět, ve kterém zarytý antikapitalista Ben vychovává svých šest dětí v lese, mimo systém, podle svých vlastních hodnot a představ.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1971. Noam Chomsky na své domovské univerzitě MIT

Článek

Před 93 lety se v East Oak Lane ve Filadelfii narodil Noam Chomsky, možná nejvýraznější intelektuál 20. století i současnosti.

Zatímco v odborných kruzích nebyl o Chomského mimořádné práci z oblastí lingvistiky a filozofie pochyb, do povědomí širší veřejnosti, zejména pak mladší generace, se americký vědec zapsal teprve před pěti lety, díky oceňovanému filmu Tohle je náš svět (angl. Captain Fantastic).

Co zprvu vzniklo jako sarkastické vymezení se proti dnešnímu konzumerismu Vánoc v západním světě, zejména USA, dnes opravdu někteří lidé slaví. Nechybí dort, místo nejnovějších her na PlayStation si ale děti připomínají některé z Chomskyho převážně levicově politicky orientovaných a vůči kapitalismu kritických myšlenek.

Foto: Profimedia.cz

Film mimo jiné získal i diváckou cenu na festivalu v Karlových Varech.

Hlavní postava filmu, která stála na začátku „Vánoc pro nevěřící”, lídr rodinného klanu Ben (Viggo Mortensen), opovrhuje organizovaným náboženstvím a bezduchým americkým konzumem, který dle jeho názoru stojí za rozpadem společnosti. S manželkou trpící bipolární poruchou se proto rozhodnou bydlet v lese v horách.

Do školy děti nedávají, technologie nevyužívají a kladou důraz na rozvoj osobních dovedností a kritického myšlení. Místo Vánoc slaví rodina narození „strýčka Noama“.

Raději byste oslavovali kouzelného fiktivního skřítka než žijícího dobrodince, který toho tolik udělal pro lidská práva a porozumění?
z filmu Tohle je náš svět

„Co za blázna slaví narozeniny Noama Chomského, jako by to byl nějaký oficiální svátek?! Proč prostě nemůžeme slavit Vánoce jako zbytek světa?!“ ptá se svého otce mladší ze synů, který by byl nejradši, kdyby jeho rodina byla prostě normální.

„Raději byste oslavovali kouzelného fiktivního skřítka (myšleno Santa Clause, pozn. red.) než žijícího dobrodince, který toho tolik udělal pro lidská práva a porozumění?“ odvětí mu s klidným hlasem otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám