Hlavní obsah

Francouzi zkusí operovat ve stavu beztíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

První operaci člověka ve stavu beztíže připravuje na středu tým francouzských lékařů. Uskuteční se na palubě speciálně upraveného letounu Airbus. Oznámil to chirurg Dominique Martin z francouzského Národního střediska pro výzkum vesmíru (CNES), které experiment organizuje s podporou Evropské vesmírné agentury.

Článek

Operace je součástí projektu zaměřeného na možnosti budoucích operací v kosmu a na vývoj robotů, kteří by je byli schopni provádět. Lékaři se během operace pokusí odstranit pacientu - dobrovolníkovi tukovou cystu na paži. Celá akce má trvat asi tři hodiny.

Na palubě letounu budou tři chirurgové a dva anesteziologové. Během operace budou stejně jako pacient fixováni popruhy a operační nástroje, menší než obvykle, budou položeny na silných magnetech. Zákrok vyžaduje jen lokální umrtvení.

Chirurgie na dálku

CNES se zkoumáním stavu beztíže zabývá od roku 1988. Od roku 1997 má k dispozici speciálně upravený Airbus, který při každém letu provádí asi třicet manévrů, při nichž se na 20 až 25 vteřin ocitne ve volném pádu. Tehdy nastává stav beztíže, při němž lze provádět nezvyklé experimenty. Zákrok má napomoci k vývoji chirurgie na dálku, při níž robot ve vesmírné lodi postupuje podle pokynů operační střediska na Zemi.

Podle odborníků do vesmíru už letělo přes 400 lidí a že riziko, že tam někdo utrpí úraz, je stále větší. Odtud plyne význam chirurgie na dálku, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám