Hlavní obsah

Pražská ZOO se těší na další gorilí mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zoologická zahrada v Praze očekává koncem ledna nebo začátkem února příštího roku narození dalšího gorilího mláděte. Opakované testy březosti potvrdily, že svého prvního potomka by se měla dočkat čtyřiatřicetiletá samice Kamba, nejstarší členka pražské gorilí skupiny.

Článek

Chloubou trojské zahrady je dvacetiměsíční gorilí slečna Moja, kterou samice Kijivu přivedla na svět v prosinci 2004. Bylo to první gorilí mládě narozené v České republice a velký chovatelský úspěch. Otcem Moji i očekávaného mláděte Kamby je samec Richard.

Nastávající maminka Kamba je jedna z posledních goril v evropských zoo narozených ještě ve volné přírodě. Odchycena byla jako mládě a většinu života strávila v Zoo Lipsko. Před příchodem do Prahy žila osm let ve Dvoře Králové.

Její pobyt v gorilí skupině nebyl jednoduchý. Do hlavního města přišla v roce 2001 se samcem Tadaem, po roce se však za dramatických okolností museli oba stěhovat zpátky kvůli ničivým povodním, které zdevastovaly velkou část pražské zoo. Po obnově gorilího pavilonu se chovatelé rozhodli, že Tadea, který neplnil roli vůdčího samce ani nedokázal zajistit rozmnožení skupiny, nahradí mladým samcem Richardem z Anglie. A Richard nezklamal a záhy s Kijivu zplodil Moju.

Kamba je na roli matky poměrně stará, v zajetí se gorily dožívají 40 až 45 let. ZOO tak bude její březost pečlivě sledovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám