Hlavní obsah

Chovatel zachránil gorilí mládě Moju před utopením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská ZOO zažila v úterý velké drama. Málem přišla o své nejznámější zvíře, gorilí mládě Moju. Při hře spadla do vodního příkopu a začala se topit. Odtud ji vytáhl až chovatel. Ostatní gorily si topícího mláděte nevšímaly.

Článek

"Je v pořádku a normální je i chování gorilí skupiny," řekl ředitel zoo Petr Fejk. Upozornil, že šlo o vůbec první kontakt Moji s člověkem.

"Moja pravděpodobně při hře sklouzla do vodního příkopu a začala se topit," popsal okolnosti Fejk. Dospělé gorily prý na nebezpečnou situaci nereagovaly. Seděly na břehu, ale žádnou vůli dostat mládě zápasící o život z příkopu nejevily. Zasáhnout musel až chovatel Marek Ždánský, který prováděl kontrolu. Zvíře z příkopu vytáhl a vrátil mezi ostatní gorily.

"Z jeho rukou mládě převzala samice Kamba a pak s celou skupinou přeběhla dovnitř pavilonu," popsal situaci ředitel. Zdůraznil, že v nebezpečí byl také chovatel. "Chovatel dosud nikdy nebyl tváří v tvář skupině goril. Respektují ho, ale nejsou nijak vycvičené. Zejména samec Richard mohl udělat cokoli. Bylo to velmi riskantní," uvedl.

Podle Fejka byla událost výjimečná tím, že šlo o "zvíře číslo jedna". "Kdyby nešlo o Moju, byl by takový zásah možná i nepřiměřený. Ona je ale záležitost našich srdcí," řekl. Zdůraznil, že situace je stejná jako u dětí. "Gorilka je teď v tom nejnebezpečnějším věku. Leze všude a všechno chce vědět. Ztrácí zábrany a myslí si, že na to stačí. Začíná nám nejhorší část jejího života. Musíme ohlídat, aby si sama něco neudělala," řekl.

Dlouho očekávané mládě se narodilo 13. prosince 2004. Jedenáctiletá samice Kijivu žijící celý život v zajetí zvládla porod zcela sama a mládě od začátku chránila. Dlouho se proto spekulovalo o jeho pohlaví a až testy DNA po několika měsících potvrdily, že Moja je samice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám