Hlavní obsah

Na světě je vejce, které se umí samo dobře uvařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dělá vám potíže správně uvařit vajíčko? Není třeba věšet hlavu! Skoncovat s namodralým žloutkem či příliš tekutým bílkem pomůže v Británii revoluční vejce s nastaveným časováním, které má přijít na trh v nejbližších měsících.

Článek

Vynález je to docela prostý. Vejce mají na sobě loga namalovaná speciálním "termochromickým" inkoustem, který je nejdřív neviditelný a po dosažení určité teploty se výrazně zbarví. Byly vytvořeny celkem tři druhy těchto inkoustů: první se zbarví po třech minutách varu, kdy jsou vajíčka na měkko, druhý po čtyřech minutách oznámí vejce na hniličku a třetí po sedmi minutách zahlásí vejce na tvrdo. Vajíčka se budou prodávat v kartónech s označením požadovaného stupně uvaření.

Vaječný problém

Nový projekt by mohl vyřešit problém, který Brity trápí již desítky let v době snídaně, napsal tamní list The Daily Telegraph. Vařená vejce totiž tvoří její nedílnou součást. "Miluju vajíčka na měkko s opečenými toasty a hrozně mě štve, když to nestihnu a vajíčko je pak natolik tvrdé, že už do něj nemůžu namáčet své tousty," líčí student Ben Harris z Dublinské univerzity, který se problémem rovněž aktivně zabývá.

Aplikace technologií citlivých na teplo by v budoucnu mohla výrazně proměnit kuchyňské prostředí. Jsou vyvíjeny například rukavice do trouby. Ty mají nejen zabudované teplotní senzory ale rovněž "mluví" ve větách typu "Pokrm by měl být zkontrolován do čtyřiceti minut!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám