"Pro všechny smrtelníky jde o jasný vzkaz: Je to další důkaz, že je potřeba velmi výrazně snížit množství nasycených tuků v jídelníčku každého člověka," tvrdí doktor Stephen J. Nicholls z Clevelandu, který provedl nejnovější výzkum účinků na tuky bohaté stravy na zdraví člověka.

Doktor Nicholls čtrnáct dobrovolníků ve věku mezi osmnácti a čtyřiceti roky živil mrkvovým koláčem a mléčným koktejlem. Jedna skupina však v koktejlu měla kokosový olej bohatý na nasycené tuky, druhá polovina olej ze světlice bohatý na nenasycené mastné kyseliny.

Nenasycené mastné kyseliny tělu prospívají

Již tři hodiny po konzumaci nasycených tuků nebyla výstelka cév schopná rozšířit se a umožnit zvýšený průtok krve. Odborníci byli výsledkem šokováni. Po šesti hodinách se snížila schopnost dobrého HDL cholesterolu omezovat záněty uvnitř tepen. Přitom právě záněty v cévách předcházejí vzniku vážných srdečních onemocnění. Stejné množství nasycených tuků přitom obsahuje jediné sousto hamburgeru. Naopak nenasycené mastné kyseliny protizánětlivou schopnost HDL cholesterolu zvýšily.

"Je to jen malá studie, ale její výsledky mají široký záběr, protože strava je společně s fyzickým pohybem základem prevence onemocnění srdce," tvrdí doktor Nicholls.