Hlavní obsah

Z margarínů je třeba si vybírat nejen podle ceny

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Margaríny, respektive roztíratelné rostlinné tuky, nakupuje naprostá většina lidí podle toho, jak jim chutnají, a podle ceny. Jen málokdo si je vybírá podle toho, jak mohou prospívat nebo škodit jeho zdraví. Při tom mezi nimi existují rozdíly a někdy i velmi podstatné.

Foto: Jiří Smutný

Michaela Kučerová předvádí flamenco

Článek

Zákazníci obvykle vůbec netuší, o co by se měli zajímat. Problém je i v tom, že řada výrobců neuvádí na obalu přesné složení tuku podle srovnatelné metodiky. Tedy tak, aby si klient udělal obrázek o kvalitách konkrétního výrobku a mohl ho srovnávat s ostatními.

Co je nejrizikovější

První věc, kterou by se měl zákazník na obalu dočíst, ale často nedočte, je obsah transmastných kyselin. Z hlediska vlivu na naše zdraví ještě bývají problematičtější než nasycené kyseliny, kterých je hodně zejména v živočišných tucích. Fakt, že těchto tuků jíme příliš mnoho, považují odborníci, za jednu z hlavních příčin infarktů, obezity, cukrovky a dalších civilizačních nemocí.

Transmastné kyseliny zvyšují celkový cholesterol a negativně ovlivňují poměr dobrého i špatného cholesterolu, navíc zvyšují hladiny triglyceridů a lipoproteinů A, které vědci spojují s větším rizikem kardiovaskulárních chorob. Spotřebitelé by měli vědět, že kvalitní roztíratelné rostlinné tuky (RRT), nebo chcete-li tuky pro studenou kuchyni, by jich neměly podle evropských norem obsahovat víc než 2 procenta, a ty velmi kvalitní ne víc než 1 procento.

Protože spousta výrobců jejich množství na obalu výrobku neuvádí, může být pro konzumenta určitým vodítkem to, že nejde o tuky částečně ztužené (hydrogenované), ale zpracované modernějším způsobem - přeesterifikací, což někteří výrobci na obale uvádějí.

I rostlinný tuk je energetickou bombou

Další věc, o kterou je potřeba se zajímat, bývá celkový obsah tuků v konkrétních produktech. Ty dělíme na dvě skupiny:

  • výrobky s obsahem tuku do 40 procent;
  • výrobky s obsahem 40-80 procent (tento údaj na obale většinou najdeme).

Neliší se jen obsahem tuků, ale také energie. Lidí, kteří si musejí hlídat počet kalorií, ať už ze zdravotních důvodů nebo proto, že chtějí zhubnout, budou zřejmě volit ty s nižším obsahem tuků.

Jinak jsou rostlinné tuky výhodné tím, že neobsahují cholesterol, což je zajímavé pro lidi, kteří si musí hlídat jeho hladinu. To se obvykle týká obézních, pacientů s vysokým tlakem, kardiovaskulárními potížemi, cukrovkou atd.

Pro ty, kteří mají potíže nejen s cholesterolem, ale i s nadbytečnými kily, jsou vhodné i nízkotučné varianty RRT určené pro studenou kuchyni, které mají obsah tuku už od 25 procent (výrobci obvykle uvádějí konkrétní procento na obale). Řada rostlinných tuků je navíc obohacena vitamíny A, D, E, B6, B12 a kyselinou listovou.

I když pro nás bývají výhodnější než živočišné, neměli bychom zapomínat, že i ony jsou malými energetickými bombami (zhruba na úrovni smetany). Proto je musíme jíst s rozumem.

Hit posledních let: omega-3 kyseliny

V poslední době se hodně píše o zdravém tuku. Novináři tak označují potraviny se zvýšeným obsahem omega-6 a zejména omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty najdeme v mase tučných ryb, v avokádu, fazolích a cizrně, dýňových i lněných semenech nebo oleji, v RRT, mandlích, vlašských ořeších, tmavé listové zelenině a v dalších potravinách. Mají příznivý vliv na:

  • snížení výskytu srdečně-cévních nemocí, včetně mrtvice a infarktu, snižují je až o 50 procent;
  • demenci, tedy Alzheimerovu chorobu, která se při jejich dostatku projevuje později a v méně závažných formách;
  • podporují imunitu a působí proti zánětům i zánětlivým chorobám, včetně lupénky;
  • u Crohnovy nemoci redukují negativní příznaky choroby;
  • příznivě ovlivňují hladiny krevních cukrů a snižují riziko cukrovky;
  • mírní deprese a mají pozitivní vliv na psychiku i intelektuální výkon;
  • zmenšují otoky a ztuhlost kloubů u lidí s revmatoidní artritidou i artrózou;
  • snižují riziko řady druhů rakovin, např. tlustého střeva, prsu nebo prostaty.

Čím více omega-3 nenasycených mastných kyselin RRT obsahují, tím bývají kvalitnější. Pro orientaci: opravdu dobré výrobky jich mívají 3-5,5 procenta.

Pokud jde o nasycené mastné kyseliny (v tabulkách otištěných u tohoto článku jsou označené jako SAFA), je to jasné. Čím méně jich RRT má, tím lépe. Vliv mononenasycených kyselin na zdraví (v tabulce jsou uvedeny jako MUFA) je spíše pozitivní, a výrobky, které je obsahují, můžeme proto hodnotit jako kvalitní.

Poslední šlágr jsou steroly

Někteří producenti začali vyrábět RRT obohacené o rostlinné steroly. Téměř 40 klinických studií dokazuje, že tyto RRT dokáží za relativně krátkou dobu výrazně snížit zvýšenou hladinu cholesterolu. Blokují totiž jeho vstřebávání. Popularita těchto RRT roste. Rychlejšímu rozšíření brání jejich vyšší cena. Důvod je jednoduchý: dražší výroba. Na kilo sterolů se musí zpracovat 2,5 tuny rostlinných olejů.

Reklama

Související témata:

Související články

Smažení je vhodné se vyhýbat

Každá hospodyně řeší denně problém, co má uvařit. Pokud chce, aby se rodina stravovala zdravě, měla by se vyhýbat smažení a fritování pokrmů. To jsou totiž...

Výběr článků

Načítám