Hlavní obsah

Britští poslanci chtějí, aby dívky hrály fotbal společně s hochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dívky starší 11 let by měly mít právo hrát fotbal v týmu společně s hochy. Usoudila tak britská parlamentní komise pro kulturu, média a sport. Komise podle listu The Guardian doporučila britské fotbalové asociaci (FA), aby zrušila zákaz smíšených mužstev. Ten platí od roku 1921. Asociace tehdy usoudila, že kopaná se "nehodí k ženám".

Článek

Poslanci ale tvrdí, že tato umělá překážka brání rozvoji ženského fotbalu v Británii. Podle nich by se mělo při přijímání do týmu soudit ne na základě pohlaví, ale schopností. Ženskému prvku by se neměla bránit ani 90členná rada FA, jež je zatím ryze mužská, uvedla komise.

V Anglii je již 130 tisíc fotbalistek

Ženský fotbal je přesto v Británii v posledních letech na vzestupu. Evropský šampionát v této disciplíně přilákal loni na zápasy Anglie tři milióny diváků. Stále větší zájem mají sponzoři, roste též počet profesionálních týmů.

Obliba ženského fotbalu se zvýšila po úspěšném filmu Blafuj jako Beckham. Jeho hlavní hrdinkou je dívka indického původu žijící v Británii, jejímž snem je hrát fotbal. Dnes je v Británii zaregistrováno 130 000 hráček a více než 8000 družstev.

I v České republice prožívá ženský fotbal rozkvět. Názory českých mužů na něj jsou však možná ještě konzervativnější, než těch britských. Mnoho fotbalových nadšenců se raději zajde podívat na zápas přeboru, než aby navštívili klání těch nejlepších českých fotbalistek. A přitom má ženský fotbal jistě co nabídnout.

Reklama

Související témata:

Související články

David Beckham miluje vaření a uklízení

David Beckham nevyniká pouze skvělou kopací technikou. Rozjet se dokáže také u kuchyňské linky. Manželka Victoria Beckhamová na fotbalistu práskla,...

Výběr článků

Načítám