Hlavní obsah

Uklízečka dostala jako dárek ztracený poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Čínská váza, kterou dostala londýnská uklízečka jako dárek k odchodu do důchodu, se ukázala být "ztraceným pokladem" čínské dynastie Qing. Vnuk uklízečky vázu poté prodal v aukci za čtyři milióny korun.

Článek

Váza mohla být prodána i za více než čtyřicet miliónů korun, ale uklízečka ji čistila tak moc, až seškrábala většinu zlaté glazury. Červenobílomodrou vázu ve své závěti odkázala vnukovi, který ji měl po roky umístěnou vedle své televize.

Jednoho dne se k němu dostal článek, který pojednával o aukci, na níž se vyšplhala cena  podobné vázy na 10 miliónů korun. Rozhodl se tedy oslovit aukční dům Bonhams, zda by bylo možné si jeho vázu prohlédnout. Tam bylo zjištěno, že váza byla vyrobena před 200 lety přímo pro panovníka Číny.

Historik tajil své nadšení

Julian King, specialista na historické předměty řekl: " Když jsem uviděl vázu poprvé, byl jsem velmi překvapený. Je to jeden ze ztracených předmětů, které patřily dynastii Qing. Snažil jsem se při prohlížení vázy mírně tajit své nadšení. Podobné objevy jsou výjimečné."

Reklama

Související články

V Bulharsku objevili poklad tráckého krále

Hrobku tráckého krále ze 4. století před naším letopočtem plnou předmětů ze zlata a stříbra objevili archeologové v oblasti jihobulharské obce Elchovo...

Výběr článků

Načítám