Hlavní obsah

Atentáty mafie stvořily neprůstřelnou večerní róbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

Když se Maria, manželka vlivného kolumbijského politika, který už přežil několik atentátů, obleče do večerní róby, cítí se bezpečně: neprůstřelná vrstva v jejích šatech ji chrání před výstřely z pistole i samopalu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

"Módní modely a bezpečnost jdou nyní ruku v ruce. Můžeme dodat zákazníkům značkové šaty, lehounké a zároveň neprůstřelné," prohlašuje Miguel Caballero, majitel malého kolumbijského podniku, jemuž dnes obchody jen kvetou.

Šikovný sedmačtyřicetiletý Kolumbijec nabízí nejrůznější trička, košile, bundy, vesty, pláště a kostýmy s poddajnou a neviditelnou neprůstřelnou vrstvou, která většinou neváží ani 80 dekagramů. Jeho poslední model neprůstřelných bund je vybaven systémem k ochlazování či oteplování, to podle klimatu. Převzala jej a zdokonalila americká NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír).

"Na myšlenku vyrábět lehké a komfortní oděvy jsem přišel v roce 1990 v Bogotě, kdy při vlně atentátů drogové mafie a povstalců nechávali osobní strážci významných osobností své neprůstřelné vesty v kufrech vozů, protože byly hrozně těžké a nepohodlné," vysvětluje Caballero.

Lehká vesta zvítězila nad kulkou

Věčně červené košile venezuelského prezidenta Huga Cháveze, bílé košile šéfa kolumbijského státu Álvara Uribeho, bundy, které nosí španělský korunní princ Felipe, a saka jeho choti Letizie se nyní šijí v jeho dílnách v Bogotě.

Sandra Rodríguezová demonstruje, jak účinná je neprůstřelná vrstva v šatech. Před padesátkou švadlen čeká mladá žena na pokyny svého zaměstnavatele. V jednoduché neprůstřelné vestě z daňčí kůže s rozechvěním sleduje Miguela Caballera, jak napřahuje revolver ráže 38 až k jejím zádům. Vychází rána a Sandra, udivena, že vůbec ještě stojí, horečně hledá rozdrcený projektil, který uvízl ve vestě.

Zítra již bude stát klidněji před zákazníky, kteří trochu pochybují o dokonalosti ochrany před střelnou zbraní. "Zaměstnanci, většinou švadleny, kteří všem zkouškám asistují, si tak lépe uvědomují svou zodpovědnost. Stačí jediná chyba v technice šití nebo ve volbě jehly a následky mohou být osudové," prohlašuje majitel.

"Od teroristických útoků z 11. září ve Spojených státech se můj obchodní obrat zvyšoval až na pět milionů dolarů za loňský rok. Před pěti lety jsem měl 25 zaměstnanců, nyní jich mám 110," chlubí se. Výrobní tajemství odmítá sdělit. "Jako u Kokakoly," směje se.

Reklama

Výběr článků

Načítám