Hlavní obsah

Podívejte se, jak v Bostonu kráčí roboti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Boston Dynamics pracuje na několika projektech, které všechny souvisí s roboty a umělou inteligencí. Mezi aktuálně testované výrobky patří automatizované stroje, které umí chodit. Jedním z nich je třeba i BigDog, možný budoucí neúnavný nosič zařízení pro americkou armádu.

Článek

Big Dog je robot o velikosti malé muly. Velmi podobně také vypadá. Jeho čtyři nohy však mají kolena ohýbající se proti sobě. Je pravda, že tu trochu chybí hlava, ale to pro stroj, který má být nosičem vybavení, není nutností. Rychlostí 5,3 km/h dokáže na svých rychle šlapajících nohách vyjít i kopec se sklonem 35° a unese až 54 kg. Velmi zajímavé video jeho testů můžete shlédnout zde. Je zde dobře vidět i jeho vynikající stabilita a dokonce i automatické vyrovnávání stroje v případě nebezpečí pádu.

K dalším technickým výrobkům patří i šplhající RiSE. Jedná se o stroj 0,25 m dlouhý a 2 kg těžký. Dokáže se na svislé stěně pohybovat rychlostí až 0,3 m/s. Pohání jej dva elektromotory řízené počítačem. Jak vpředu, tak i na každé noze jsou senzory, které analyzují povrch a vybírají nejvhodnější místo na zachycení. Růžné druhy koncovek nohou pak dokážou zdolat i kluzké materiály, jako je sklo či ocel. I jeho video si můžete stáhnout zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám