Údaj, vyjadřující množství suroviny ovšem dnes již není zcela přesný. Taková byla totiž váha hroznů krátce po sklizni a ta se každý den snižuje. Bobule totiž postupně vysychají. "Odložili jsme patnáct metráků hroznů odrůdy Frankovka a dalších patnáct metráků odrůdy Rulandské bílé, ze kterých budeme dělat slámové víno," řekl Právu vedoucí výroby vinařské společnosti Pavel Michalovič.

Oba druhy vinné révy měly shodný obsah cukru 23,2 stupně. Při postupném vysychání za přístupu vzduchu se váha hroznů výrazně sníží, na druhé straně se ale zase zvýší jejich cukernatost.

Hrozny musí několik měsíců odpočívat

Pro výrobu slámového vína musí pečlivě vybrané hrozny stanovenou dobu několika měsíců odpočívat uloženy na slámě nebo zavěšeny tak, aby měly dostatečný přístup vzduchu. Po dobu odpočinku přijdou o značnou část svého obsahu vody a při dalším zpracování tak mají výlisnost moštu jen kolem pětadvaceti až třiceti procent.

Získaná šťáva má ale extrémně vysoký obsah cukru. "Předpokládáme, že lisovat budeme někdy kolem dvacátého února," naznačil Michalovič termín zpracování posledních hroznů z úrody roku 2005. Následně pak bude z vylisované šťávy klasickou cestou vyrobené víno s vysokým obsahem zbytkového cukru, které se dostane na trh až někdy ve druhé polovině roku.

Slámová a ledová vína mají nejvyšší výrobní náklady

Slámová a ledová vína patří mezi pomyslný vrchol nabídky s nejvyšší prodejní cenou, ovšem také s nejvyššími výrobními náklady. Konkrétně v případě slámového vína se láhev s objemem 0,375 litru prodává za ceny kolem 350 korun. Mnozí vinařští odborníci poukazují na skutečnost, že právě výroba velmi kvalitních vín je momentálně asi jediným způsobem, jak se mohou tuzemští vinaři udržet na trhu.