Hlavní obsah

Pralidé došli na sever Evropy dříve

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta na sever Evropy trvala předchůdcům lidí o 200 tisíc let méně, než se dosud předpokládalo. Potvrzuje to 32 používaných pazourkových nástrojů z pobřeží u východoanglického Pakefieldu v hrabství Suffolk, starých asi 700 tisíc let.

Článek

Zatím byly za nejstarší pozůstatky po pralidech severně od Alp považovány nálezy ze Švýcarska a Německa z doby před 500 tisíci lety, první "Západoevropané" se objevili v Itálii před sedmi či osmi sty tisíci lety.

"Nepotřebovali Hanibala a přelézat Alpy," řekl časopisu Nature Anthony Stuart z Londýnské královské univerzity ke spekulacím, jak se pralidé na sever a k tomu na ostrov dostali. "Nejspíš to obešli, a to po souši," dodal s poukazem na geologickou a klimatickou situaci Evropy před tři čtvrtě miliónem let: Británie byla poloostrovem s velmi příjemným klimatem a subtropickou florou a faunou včetně slonů a hrochů.

O trvalé osídlení nešlo

Nález do časové škály vědci zařadili porovnáním se sousedními geologickými vrstvami, kosterními pozůstatky živočichů a změnami magnetické charakteristiky půdy. Charakter nalezených pazourků naznačuje, že nešlo o trvalé osídlení.

"Vyrobit jednoduchý pazourkový nůž či pilku trvá pár minut," vysvětlil Anthony Sinclair z liverpoolské univerzity.

Nástroje byly nalezeny nepoužité

Nástroje byly až na několik ztupených kusů nepoužité. Na krátkou návštěvu budoucí Británie přišla tlupa příslušníků některého z prvních druhů našeho rodu -primitivního Homo antecessor právě obsadivšího jihovýchodní Evropu nebo naopak teprve vznikajícího H. heidelbergensis, jež měl za čas osídlit střed a sever kontinentu.

Neandrtálci tou dobou nebyli ani v plenkách a Homo sapiens měl přijít na řadu až za více jak půl miliónu let.

Reklama

Související témata:

Související články

Kletba alpské mumie si připsala sedmou oběť

Americký archeolog Tom Loy (63) se stal sedmým člověkem, který má co do činění s objevem jedinečně zachované mumie pravěkého lovce Alpách a který zemřel během...

Výběr článků

Načítám