Hlavní obsah

V africké škole mohou rodiče platit za vzdělání dětí plasty

Novinky, jdu

Nejen víčka, ale i celé plastové láhve mohou sloužit dobré věci. Ulevit rodičům, a přitom pomoci životnímu prostředí se rozhodla škola v Lagosu, největším městě Nigérie. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi rozjela projekt, v rámci kterého mohou rodiče část školného zaplatit odevzdaným odpadem, který se následně recykluje. Jedná se o první projekt svého druhu na africkém kontinentu.

Foto: Petr Horník, Právo

PET lahve. Ilustrační foto

Článek

Čtvrť Ajegunle v Lagosu zahrnuje až tři miliony obyvatel, jedná se tak o jeden z nejhustěji obydlených slumů v Nigérii. Pomoci místním jak s přebytečným odpadem, tak s problémem zajištění kvalitního vzdělání pro děti se rozhodli dobrovolníci z iniciativy African Clean Up.

Ti ve spolupráci s místní školou umožňují nově rodičům zaplatit část školného recyklovatelným odpadem. Rodiče jej mohou odevzdat do sběrného místa, kde se zváží a přepočte na částku, která se odečte ze školného. Dvakrát za měsíc se pak nahromaděný odpad odveze na recyklaci.

Pro rodiče, kteří často nevydělají více než dva dolary na den (v přepočtu 45 korun), bývalo složité uhradit školné ve výši 22 dolarů (skoro 500 korun) za tři měsíce.

„Mívala jsem problémy zaplatit školní poplatky, někdy jsem platila jen polovinu částky a zbytek doplatila později. Ale se zavedením projektu mi plasty zjednodušily platbu školného,“ uvedla pro BBC jedna z matek. Místní si tak projekt nadmíru pochvalují, protože kromě pomoci s odpadem snižuje také tlak na rodiče, kteří si často nemohou dovolit dopřát svým dětem kvalitní vzdělání.

„Vítězství pro všechny”

To potvrzuje i ředitel školy. „Významně to snížilo zátěž pro rodiče. Platí včas,“ uvedl Patrick Mbaba z Morit International School. „Vybíráme nyní poplatky rychleji. Je to vítězstvím pro všechny: školu, děti, rodiče,” dodal.

Podle zakladatele iniciativy Alexandera Akhigbeho se jedná o ojedinělý projekt, který na africkém kontinentu nemá obdoby. K projektu se postupně přidávají i další školy. V budoucnu by tak chtěly pomoci až deseti tisícům místních dětí.

I když se jedná o nejlidnatější zemi Afriky, kvůli nedostatečnému rozvoji Nigérie ztrácí významnou část lidského kapitálu. Ještě v roce 2015 bylo skoro 60 procent obyvatel země negramotných. Nigérie je také významným producentem plastů. Projekt tak nabízí cestu, kudy se může vydat i zbytek země.

Reklama

Výběr článků

Načítám