Hlavní obsah

Nosorožci ze Dvora Králové poletí do Afriky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letenky z Prahy do rwandské Kigali má na 23. června zarezervované pětice černých nosorožců soustředěných poslední dva roky v Safari Parku Dvůr Králové. Zvířata čeká 30hodinová cesta ze Dvora Králové nad Labem do rwandského Akagera National Parku. Vzduchem poputují sedm hodin.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nosorožce černé čeká cesta do africké domoviny.

Článek

Nosorožci dostali po 12 letech šanci obydlit zprvu přísně střežený národní park na jezerním ostrově o rozloze přes tisíc čtverečních kilometrů. Pohyb zvířat ve vyhrazeném prostoru parku budou monitorovat vysílačky umístěné v rozích zvířat. Právě rohy se v minulosti staly cílem pytláků a zkázou nosorožců.

Stádo, které si během společného pobytu v královédvorské zoo na sebe přivyklo, doprovodí do domovské Afriky pětice ošetřovatelů spolu s africkým odborníkem na transporty zvířat Pete Morkelem. Jídelníček nosorožcům zpestří, jako součást aklimatizační kúry, seno z domovského Dvora Králové. „Jde o doposud největší transport nosorožců zpět do Afriky,“ přiblížil ředitel královédvorského Safari parku Přemysl Rabas.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

S nosorožci se loučil i ošetřovatel ze Dvora Králové.

Trojici nosorožců ze Dvora Králové doplní po jednom zvířata z Velké Británie a Dánska. Evropské zahrady Rwandě nosorožce darují. „Jde o historický moment nejen v záležitostí nosorožců, ale i spolupráce mezi Rwandou a Českou republikou. Rwanda usiluje o to, aby ochrana přírody probíhala tak, jak by měla,“ doplnil rwandský ambasador pro Německo a Česko Igor Cesar. „Je málo afrických zemí, které se starají o zvířata jako Rwanda,“ podotkl veterinář Morkele.

Zvířata mají spolu s 18hlavým stádem dovezeným nedávno z Jihoafrické republiky pomoci ve Rwandě nastartovat základ obnovené, před čtvrt stoletím totálně vyhubené nosorožčí populace. Genocidu za občanské války, kdy měli pytláci volnou ruku, přežila jediná nosorožčí samice, jež pošla v roce 2007.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bedna, v níž nosorožci poletí do Rwandy.

Zoologové vybrali pro rwandskou misi černé nosorožce východního poddruhu, jichž na světě přežívá posledních několik set kusů. „Jde o zvířata postradatelná pro Evropu a geneticky nejlepší pro Rwandu,“ upřesnil šéf mezinárodních projektů Safari parku Jan Stejskal.

Důležitá osvěta

Zoologové rovněž počítají se vznikem skupiny s dostatečnou genovou variabilitou. Různost genů tvoří jednu z rozhodujících podmínek přežití živočišného druhu. „Nosorožci z Evropy přispějí k celkové udržitelnosti nosorožčí populace v Akageře,“ míní Eugene Mutangana z organizace Rwanda Development Board.

Součástí dvouleté přípravy mezinárodního projektu byla osvěta mezi Rwanďany v bezprostředním okolí Akagera National Parku. Osvětou chtějí ochránci zvířat předejít smrtelným útokům domorodců na přísně chráněná zvířata. Školáky přesvědčují o nutnosti nosorožce chránit a nesmyslnosti jejich vybíjení kvůli pověrám o léčivých účincích jejich rohů.

Reklama

Výběr článků

Načítám