Hlavní obsah

Černý jestřáb přiletěl do Brna. Češi s ním létat neumějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný civilní exemplář vrtulníku Sikorsky UH-60A Black Hawk, který létá mimo Spojené státy, přistál v neděli odpoledne na brněnském výstavišti. Legendární stroj, který dal jméno filmu režiséra Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen, bude součástí brněnského veletrhu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Na přidělené místo byl vrtulník odtažen traktorem.

Článek

Vrtulník do Brna přiletěl ze základny taktického letectva v Čáslavi, ta ale není jeho domovským letištěm. „Běžně ho máme ve středisku Slovak Training Academy v Košicích, kde ho využíváme pro výcvik vojenských i civilních pilotů,” uvedla mluvčí divize CSG Aerospace holdingu Czechoslovak Group Barbora Hrdá.

S civilním Černým jestřábem na brněnské výstaviště přiletěli dva američtí piloti, v Česku zatím nikdo Black Hawk pilotovat neumí. Stroj je delší než 19 metrů, rozpětí rotoru je více než 16 metrů a může dosáhnout maximální rychlosti 290 kilometrů za hodinu.

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET se v Brně koná jednou za dva roky a souběžně s ním se konají veletrh požární techniky a služeb PYROS a veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET. Letos začínají ve středu 29. května a potrvají do pátku. Vstup na tyto veletrhy je možný až od 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám