Hlavní obsah

Letadlo v Bratislavě začalo přistávat na dráhu se startujícím strojem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Úřady na Slovensku vyšetřují pondělní událost na bratislavském letišti, kdy na dráze přistávalo jedno letadlo právě ve chvíli, kdy z ní startoval jiný stroj. Posádka přistávajícího letadla si naštěstí druhého stroje všimla a manévr přerušila.

Foto: tvnoviny.sk

Na snímku jsou vyznačena letadla ve chvíli, kdy si byla nejblíž.

Článek

Server tvnoviny.sk v úterý informoval, že linka společnosti Ryanair do Říma dostala pokyn k odletu ve chvíli, kdy na dráze přistávalo letadlo společnosti Smartwings.

„Podle našich informací bylo letadlo Smartwings nad dráhou a letadlo Ryanair bylo ještě stále na dráze. Letadla tak byla od sebe vzdálena méně než kilometr,“ uvedl server.

Posádka přistávajícího stroje situaci správně vyhodnotila a učinila tzv. go around, vyhnula se doleva a na přistání opětovně nakroužila nad letištěm. „V současnosti probíhá interní vyšetřování, které bude postoupeno kompetentním orgánům,“ uvedla mluvčí leteckých a provozních služeb Slovenské republiky Michaela Legelová, která zároveň incident potvrdila.

Podle pilotů, které server oslovil, jsou podobné go around manévry poměrně běžné, především na větších letištích s hustějším provozem. Skupina slovakaviation.sk však napsala, že se jednalo o „značně silný extrém“ a zařadila ho do kategorie „close call“ (o vlásek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám