Hlavní obsah

Jízda na lyžích za sobem? Na severu Finska tradiční záležitost

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inari

Nasadit lyže, zapřáhnout soba a uhánět po okruhu na zamrzlém jezeře. V Česku něco jen stěží představitelného, na severu Finska zcela běžná podívaná. Sobí závody zde mají dlouholetou tradici. Na konci března se v obci Inari, nacházející se zhruba 300 kilometrů nad severním polárním kruhem, konal již jejich 67. ročník.

BEZ KOMENTÁŘE: Závody sobů jsou v Inari dlouholetou tradicíVideo: Martin Vlk

 
Článek

Závody jsou pro Inari, které má něco kolem 500 obyvatel, každoročně velkou událostí. Letos navíc nechyběla ani doprovodná soutěž v hodu lasem, sobí aukce či závod pro děti. „Bylo celkem větrno, ale i tak přišlo velké množství lidí. Je to zkrátka skvělá akce, kterou si každoročně nesmírně užívám,“ řekl Novinkám šestinásobný vítěz Mika Länsman, který letos skončil šestý.

Foto: Martin Vlk

Sobi čekají na svůj okamžik slávy.

Závod je zpravidla rozdělen do dvou dnů. V tom prvním si to mezi sebou závodníci rozdávají ve skupinovém startu na kilometrovém okruhu, v tom druhém už běží každý samostatně na okruhu o jeden kilometr delším. Vítězem je ten, který má v součtu obou dní nejnižší čas.

Tím se letos stal závodník Markko Tervaniemi se sobem jménem Annin Suivakko. Důvod k oslavám měl ale jistě i majitel vítězného sudokopytníka Martti Portimo. Ten své soby na závody poskytuje již 35 let, z vítězství se však mohl radovat úplně poprvé. „Stále tomu nemůžu uvěřit,“ svěřil se Portimo finskému serveru Lapin Kansa.

Foto: Martin Vlk

K vidění byl i dětský závod.

Počátky sobích závodů ve Finsku sahají až do padesátých let minulého století, kdy se mezi sebou začali z legrace předhánět farmáři na sobích spřeženích. Sáně však postupem času nahradily lyže a roku 1950 bylo na světě první oficiální klání.

Od té doby se sportovní událost konala každý rok s výjimkou let 1961, 1993 a 2001. Poprvé akci překazily nepříznivé podmínky na jezeře, podruhé a potřetí strach z rozšíření infekční choroby, která byla v okolí mezi soby zaznamenána.

Foto: Martin Vlk

Závody jsou nesmírně vyrovnané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám