Hlavní obsah

Britský mariňák převesloval Atlantik i bez jedné nohy a stanovil nový světový rekord

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za sebou má 24 let služby v britském námořnictvu. Nyní se devětačtyřicetiletý Brit Lee Spencer zapsal do Guinessovy knihy rekordů, když trasu z Evropy do jižní Ameriky zvládl sám převeslovat o šedesát dní rychleji než předchozí držitel rekordu, zdravý Nor Stein Hoff. Trasu Brit zvládl za 36 dní.

Foto: Profimedia.cz

Lee Spencer se raduje v přístavu v Cayenne. Právě překonal Atlantik za pouhých 36 dní.

Článek

Unavený, zarostlý a šťastný pózoval rodák z britského Devonu fotografům, když se po půlnoci z neděle na pondělí místního času dostal do přístavu Cayenne ve Francouzské Guyaně. Na své speciálně upravené lodi jménem Hope dokázal urazit cestu dlouhou více než 5 600 kilometrů a zvládl to za pouhých 36 dní.

„Nikdo by neměl být posuzován podle svého postižení,“ uvedl Spencer pro BBC, která o rekordu informovala.

Britovi museli v roce 2014 lékaři amputovat nohu pod kolenem. Během své vojenské kariéry odsloužil tři turnusy v Afghánistánu a jeden v Iráku, o nohu ho však připravil letící úlomek z vozu, když pomáhal při nehodě na britské dálnici M3.

Foto: Profimedia.cz

Lee Spencer vyplouvá 8. ledna z britského Gibraltaru. Pokus o rekord zahájil o den později v Portugalsku.

Na svou vlastní odyseu vyrazil Spencer 9. ledna z portugalského přístavu Portimão. Svou cestu musel na čtyři dni přerušit, když musel na Kanárských ostrovech opravit navigaci, pak už ale plul bez přestávky až do Cayenne.

Nebyla to jeho první cesta

Cesta rozhodně nebyla lehká. Spencer se potýkal s dvanáctimetrovými vlnami i silnou střevní chřipkou. Pohybovat se po vratké lodi je náročné i s oběma nohama, natož s protézou. Podle Spencera to bylo „docela obtížné,“ ale to právě byla pointa celé jeho výpravy.

Foto: Profimedia.cz

Lee Spencer připlouvá do cíle.

„Pokud dokážu překonat rekord, rekord stanovený zdravým člověkem, jako handicapovaný... To byl ten důvod, proč jsem to chtěl udělat – dokázat, že nikdo by neměl být definován podle postižení,“ zopakoval šťastný Spencer.

Nebyla to první Spencerova veslařská cesta přes Atlantik. V roce 2016 byl součástí posádky čtyř válečných veteránů, která se stala první posádkou s handicapem, jež Atlantik překonala. Za pozornost stojí, že posádka měla dohromady tři zdravé nohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám