Hlavní obsah

Chlapce zasypala lavina, přežil v ní 40 minut

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásah se šťastným koncem mají za sebou záchranáři z francouzských Alp. Ve středu zde lavina zavalila dvanáctiletého chlapce. Přestože byl zavalen čtyřicet minut, podařilo se ho vytáhnout živého a nezraněného. Záchranáři hovoří o „zázraku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři transportují chlapce, jehož zasypala lavinaVideo: AP

 
Článek

Chlapec se mimo označené sjezdovky v lyžařském středisku La Plagne vydal se svými sedmi kamarády. Ze svahu ve výšce 2400 metrů nad mořem se spustil jako první se značným náskokem, a byl tak jediný, koho lavina zasypala. Masa sněhu chlapce vláčela minimálně sto metrů, uvedla agentura AP s odvoláním na francouzskou policii.

Na místo okamžitě vyrazil záchranářský vrtulník. Jelikož u sebe chlapec neměl lavinový vyhledávač, museli se záchranáři spolehnout na psa, který chlapce nakonec dokázal najít. Po čtyřiceti minutách se ho podařilo z laviny vyprostit.

„Můžeme mluvit o zázraku,“ uvedl policejní kapitán Patrice Ribes. Pravděpodobnost přežití pod lavinou se totiž v čase rapidně snižuje. Pokud je zasypaný člověk nalezen do 15 minut, má zhruba devadesátiprocentní šanci na přežití. Stráví-li však pod lavinou více než půl hodiny, šance na přežití se smrskne na pouhých 30 procent.

Ukázalo se, že chlapec měl nebývalé štěstí. Ačkoliv byl zcela zavalen, sníh mu neucpal dýchací cesty. To mu podle záchranářů zachránilo život.

Reklama

Výběr článků

Načítám