Hlavní obsah

Nejstarší pták se do důchodu nechystá. Snesl další vejce

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samička albatrosa laysanského Wisdom, kterou biologové považují za nejstaršího volně žijícího ptáka na světě, bude brzy znovu matkou. Wisdom, v překladu znamenající „moudrost“, je podle biologů nejméně 68 let stará, což překonává původní odhady o délce života albatrosů. Zprávu přinesl server Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Albatros laysanský

Článek

Wisdom se společně se svým partnerem Akeakamaiem jako každý rok vrátila do hnízda na atol Midway ležící v severním Pacifiku nedaleko Havajských ostrovů. Dohromady tvoří pár od roku 2006.

Ačkoliv jsou albatrosové monogamní, v případě úmrtí partnera navážou nový vztah. Samička má za sebou již zhruba tři desítky snesených vajec. S partnerem se nyní budou navzájem střídat v zahřívání vajíčka a shánění potravy na moři.

V roce 2017 byl poblíž Wisdom spatřen její potomek, kterého přivedla na svět před 17 lety. To potvrzuje domněnku, že se albatrosové v dospělosti vracejí k rodičům. „Na atolu nežijí pouze miliony samostatných jedinců. Vyskytuje se zde nespočet generací a rodin albatrosů,“ říká bioložka Kelly Goodaleová.

 Wisdom je podle biologů nejstarším žijícím ptákem na světě.

Na ostrově se vyskytují zhruba tři miliony ptáků, z toho více než milion albatrosů. „Když si představíme, že se ptáci vracejí na místo, kde potkávají své potomky a potomky potomků, jedná se o velkolepá rodinná setkání,“ doplňuje Goodaleová.

Wisdom byla poprvé okroužkována v roce 1956 v době, kdy mělo na ostrově základnu americké námořnictvo. Znovu objevena byla o 46 let později a od roku 2006 je sledována pravidelně. Matkou se samice stala i v roce 2016. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám