Hlavní obsah

Záchranáři vyprošťovali mládě keporkaka ze sítě, matka na něj opodál čekala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do problémů se v úterý pouhých 500 metrů od pobřeží u města Gold Coast v australském Queenslandu dostalo mládě keporkaka. Kytovec se tam zamotal do žraločí sítě, v níž zůstal uvězněn. Záchranářům se ho však naštěstí po zhruba 45 minutách podařilo vysvobodit. Mládě následně odplavalo se svou matkou, která záchranné operaci přihlížela, píše deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vysvobodili velrybí mládě zamotané ve žraločí sítiVideo: SEA WORLD AUSTRALIA, AP

 
Článek

Keporkak se zamotal do žraločí sítě, která byla připevněná ke dvěma bójím, hlavou a ocasem. Na záchraně velryby se podíleli členové neziskové organizace Sea World Research and Rescue Foundation a agentury Fisheries Queensland.

Na záběrech je vidět, jak se záchranáři snažili tyčemi mládě vysvobodit. To se jim podařilo asi po 45 minutách.

Podle Daily Mailu mu síť způsobila lehká povrchní zranění, která však nejsou život ohrožující. Kytovec po vysvobození odplaval společně se svou matkou.

Na žraločí sítě jsou rozporuplné názory

Počet sítí, které mají snížit riziko útoku žraloků, se v queenslandských vodách zvýšil poté, co zde během září došlo ke dvěma útokům na člověka.

Lawrence Chlebeck z organizace Humane Society International, která se zabývá ochranou zvířat, ovšem tlačí australskou vládu k tomu, aby se sítě z pobřeží odstranily.

„Od doby jejich nainstalování v roce 1962 uběhlo více než 60 let pokroku, máme lepší technologie a více rozumíme chování žraloků. Sítě už jednoduše nepotřebujeme, stejně jako je nepotřebují mořští živočichové,“ svěřil se.

„Uvěznění keporkaka v síti způsobilo jak jemu, tak jeho matce velké stresové napětí. A kdoví, jak by to skončilo, kdyby záchranáři takhle rychle nezakročili,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám