Hlavní obsah

Osamělá slonice se poprvé po padesáti letech může setkat s jinými slony

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než padesát let byla slonice Pelusa držena v argentinské zoologické zahradě o samotě. Díky aktivistům a ochráncům zvířat má teď naději, že si na sklonku života bude moci psychicky ztrápené zvíře ještě užít společnosti stejného druhu. Zda Pelusa zvládne převoz do brazilského útulku pro slony, bude záležet na jejím zdraví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slonice se poprvé po padesáti letech může setkat s jinými slonyVideo: Reuters

 
Článek

Pelusa se narodila v zajetí v roce 1966. V pouhých dvou letech byla převezena z Německa do Argentiny do zoologické zahrady La Plata. Zde strávila více než půl století bez jediného kontaktu s jiným slonem, což je pro společenská zvířata, jakými sloni jsou, nesmírně traumatizující.

Díky snaze několika skupin aktivistů a ochránců zvířat má teď Pelusa naději, aby se alespoň na sklonku života setkala s dalšími slony. Má se stát prvním slonem v projektu Caravan, který si klade za cíl osvobodit desítky dalších slonů, kteří v Jižní Americe žijí v podobných či horších podmínkách.

„Přišel čas, abychom jí dali zpět to, co o jsme ji připravili. Možnost být ve volném otevřeném prostoru a žit s ostatními svého druhu,“ uvedla Alejandra Garciová, tisková mluvčí jedné z organizací, které se na projektu podílejí.

Zda se slonice dostane do vytouženého útulku bude záležet především na jejím zdravotním stavu. Trpí řadou psychických i fyzických nemocí a vzhledem k jejímu věku už není příliš velká šance na zlepšení. Veterináři teď v následujících dnech rozhodnou, zda bude Pelusa schopná složitého a dlouhého transportu přes hranice. Všichni však doufají, že ano a smutný život staré slonice bude mít alespoň šťastný konec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám