Hlavní obsah

V čínské zoo ukázali šesterčata vzácného bílého tygra

Novinky, tcs

Tygři většinou rodí tři až čtyři mláďata, šesterčata jsou opravdová vzácnost. A co teprve když se šesterčata narodí bílému tygrovi, který je v živočišné říši opravdová vzácnost. Nebývale početnou tygří rodinku tento týden představila čínská zoo v provincii Jün-nan veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská zoo ukázala šesterčata bílého tygraVideo: Reuters

 
Článek

V zoologické zahradě Yunnan Wildlife park se tygřata narodila 27. srpna minulého roku. Uplynulé tři měsíce strávila pod pečlivým dohledem ošetřovatelů, kteří bedlivě sledovali, jak se tygřice o tolik mladých dokáže postarat. Všem šesti mláďatům i jejich matce se ale daří více než dobře, o čemž se tento týden v úterý mohli poprvé přesvědčit i návštěvníci parku.

„Mláďata krmíme každý den mletým masem a kuřaty. Do jídla jim ještě přidáváme kalciový prášek a další vitamíny,“ sdělil agentuře Reuters jeden z ošetřovatelů Tai Ce-sing.

Tygřata váží každé kolem dvaceti kilo a stále rostou jako z vody. Jakého jsou pohlaví, zatím není jisté a v zoo to nezjistí dříve než za tři měsíce. Ošetřovatelé se jich totiž ještě nesmějí dotknout kvůli tomu, aby je jejich matka neodmítla.

Bílý tygr není samostatným poddruhem tygra, ale jedná se o genetickou mutaci vyskytující se u tygra indického. Nejedná se o albína. Zbarvení je následkem působení recesivního genu, proto také – na rozdíl od klasických albínů – nemá bílý tygr oči růžové, ale jasně modré.

Bílý tygr je k vidění i v Česku

Podle odhadů připadá ve volné přírodě jeden bílý tygr na 15 tisíc tygrů indických. Ve volné přírodě totiž nemá zvíře s tímto zabarvením příliš šancí na přežití.

Tygři chovaní v zajetí jsou nesmírně populární, problémem chovu je ovšem takzvaný inbreeding, tedy příbuzenské křížení. Řada jedinců proto trpí například šilhavostí.

Pokud započítáme nově narozená šesterčata, Yunnan Wildlife park je nyní domovem celkem 25 těchto krásných zvířat. V Česku jsou bílí tygři k vidění v liberecké zoo, která je úspěšně chová od roku 1994, a od roku 2013 mohou zájemci tyto šelmy vidět rovněž v jihočeské Zoo Dvorec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám